I söndags kväll bröt sig ett gäng maskerade personer in i katedralen i franska Oloron-Sainte-Marie där man stal ett flertal liturgiska objekt och halshögg en staty föreställande Sankt Bernadette.

För att bryta sig in katedralen, som finns med på Unescos världsarvslista och har anor från medeltiden, rammade man dess portar med en bil.

Då polisen anlände till platsen kunde man konstaterade att gärningsmännen stulit ett flertal religiösa objekt som guldbägare, kors och ett nattvardskärl. I dagsläget är det för tidigt att estimera vad stölderna kostat.

– Bortom marknadsvärdet har invånarna skurits av från en del av deras historia och arv, säger Laurent Paris på kommunen.

LÄS ÄVEN: Kyrkoattackerna fortsätter i Frankrike: ”Allahu Akbar”

Kulturminister Franck Riester fördömer attacken ”med den yttersta kraften” och säger att gärningsmännen kommer att hittas och bli straffade.

– Jag delar känslan med Frankrikes katoliker som är legitimt chockade över denna stöld och dessa förnedringar, säger Riester.

Då borgmästare Hervé Lucbereilh kommenterade fallet konstaterade han att tjuvarna lyckligtvis inte rört de heliga relikerna av San Grato di Aosta.

Under de senaste månaderna och åren har antalet attacker och vandaliseringar av kyrkor och katedraler i Frankrike ökat markant.

Enligt uppgifter från den franska polisen vandaliserades 875 av Frankrikes 42 258 kyrkor under 2018.

För några dagar sen brann en historisk kyrka i Nederländerna.