Katerina Janouch 942

Katerina Janouch. Foto: Privat/Fakismil Instagram

Inrikes

Katerina Janouch skrev att flicka ”tvingas skriftligt erkänna sig till islam” – åtalas för grovt förtal

Publicerad 2/10/2022
Annons

Författarinnan och debattören Katerina Janouch åtalas för grovt förtal. Anledningen är ett inlägg hon skrev på sin blogg 2020 om en flicka i Tierp som upplevt sig felaktigt behandlad av sin skola. En lärare, som namnges i texten, känner sig felaktigt anklagad och förtalad med anledning av texten.

Det är i början av mars 2020 som elever i årskurs tre på en skola i Tierps kommun får en uppmärksammad skrivuppgift. De uppmanas skriva en text utifrån en muslims perspektiv, om att de ”tillhör Islam”, ”ber i moskén” och ”firar ramadan”. Skrivuppgiften är en del av religionsundervisningen.

LÄS ÄVEN: S-pamp i hatattack mot Katerina Janouch: ”JÄVLA RASISTSVIN”

En flicka på skolan känner sig obekväm med övningen eftersom hon är kristen och kommer från en djupt troende familj. Till saken hör att muslimska elever på skolan tidigare protesterat mot liknande övningar när de istället handlat om den kristna tron. De har då inte velat delta i undervisningen.

Faksimil

Flickan vill inte göra övningen, men känner sig tvingad att göra den ändå. Läraren hotar bland annat eleverna med kvarsittning om de inte skriver klart texten i tid.

Uppmärksammas av Janouch

Efter att mamman skrivit ett inlägg på Facebook uppmärksammar även Katerina Janouch händelsen. Hon publicerar en text på sin blogg med en iögonenfallande rubrik om att ”9-åringar tvingas skriftligt erkänna sig till islam”. I texten namnges såväl skolan som den ansvariga läraren, och flickans mamma intervjuas.

– Jag själv är så arg så jag kokar. Hur kan man göra så här? Vi är kristna och mina barn ska inte tvingas bli islamiserade i skolundervisningen, berättar mamman.

Blogginlägget får stor uppmärksamhet. Många är upprörda över skolans agerande. Flera personer kontaktar kommunen, skolan och den utpekade läraren för att ställa frågor om händelsen. De både ringer och mejlar. Några undrar nyfiket och artigt om det Katerina Janouch skriver stämmer, medan andra är mer arga.

Några av de starkare reaktionerna kommer från människor med utländsk bakgrund. En kristen kvinna med Mellanösternbakgrund skriver ett upprört meddelande till läraren om att hon påtvingar barn ”en satans religion”.

Faksimil

LÄS ÄVEN: 9-åriga elever i Tierp tvingades bekänna sig: ”Jag tillhör islam”

Kommunen krishanterar

Som svar på anstormningen av arga mejl och telefonsamtal publicerar Tierps kommun ett pressmeddelande på sin hemsida. Rubriken på det lyder: ”Ingen islamisering i Tierps skolor”.

I pressmeddelandet avfärdas den text Katerina Janouch publicerat som ”ryktesspridning och osakliga påståenden”. Bland annat dementerar kommunen att elever som inte velat göra skrivövningen hotats med kvarsittning. Det är ett påstående som motsägs av lärarna på skolan.

– Vi sa att alla ska göra, hinner man inte innan rasten får man jobba på den, berättar en lärare i polisförhör.

Skärmdump

LÄS ÄVEN: Tierps kommun reagerar på uppgifter om muslimsk konvertering – hotar att polisanmäla kritiker

”Påverkanskampanj”

Kommunen väljer att polisanmäla händelsen. Tierps kommunikationschef Tomas Hägg, tidigare chefredaktör för Länstidningen i Östergötland, menar att kommunen utsatts för en ”påverkanskampanj”.

– Detta föreföll för mig vara en relativt välorganiserad påverkanskampanj som bedrevs i flera olika skikt och från flera olika håll, lyder hans analys när han pratar med polisen.

– Det tog ju en väldig fart, vilket denna typ av frågor gör naturligvis. Detta är ju ett brännbart ämne när vi tittar på hur olika grupperingar bedriver opinionsbildning. Man har alltså aktiverat en del av dessa närverk som opinionsbildare av dessa frågor.

”De mörka krafterna”

Den ansvariga läraren säger i polisförhör att hon ”hade på känn” att den nioåriga flickans mamma skulle reagera negativt på undervisningsmomentet.

– Jag hade förberett mig på att hon kunde höra av sig med ett argt mail eller så och att hon skulle kunna bli upprörd, säger hon.

Läraren kallar de kristna grupper som mamman är aktiv i för ”sektgrupper”, och har inte mycket till övers för Katerina janouch.

– Katerina Janouch skriver skit. Hon har bara mörka kanaler. De människor som delar är man ju rädd för, fast man inte ska det. Att de mörka krafterna kan styra hur vi gör vår undervisning. Jag vet inte hur långt dessa människor kan gå för att få ut sitt budskap, säger läraren.

Katerina Janouch åtalas

Nu har polisutredningen lett fram till att Katerina Janouch åtalas för grovt förtal. Enligt stämningsansökan har hon pekat ut läraren ”som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnat uppgift som var ägnad att utsätta henne för andras missaktning. Uppgiften var ej sann och det fanns ingen skälig grund för den.”

Åklagaren menar vidare att brottet är grovt ”då en omfattande spridning förelåg vilket resulterade i rena hatkampanjer mot” skolan.

Grovt förtal är ett brott som kan ge upp till två års fängelse. Rättegången hålls i Uppsala den 30 augusti.

”Vi kommenterar ingenting”

Samnytt har varit i kontakt med såväl Katerina Janouch som hennes försvarsadvokat Sargon De Basso. Ingen av dem vill kommentera åtalet. Vi har även sökt åklagaren, som inte kunnat nås på grund av sjukdom.

När Samnytt kontaktar skolan i Tierp för att ställa frågor om påståendena om att kristna och muslimska elever behandlats olika, får vi inte prata med den ansvariga läraren. Istället hänvisas vi till rektorn, som inte vill svara på våra frågor.

– Det är en åklagare som har hand om det här nu, och det finns en förundersökning man kan kika på. I övrigt ger vi inga kommentarer om det här nu. Det får åklagaren sköta. Vi kommenterar ingenting, säger rektorn.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
576Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons