Kardinal Robert Sarah är chef för Vatikanens liturgikansli och man har i traditionalistiska cirklar förhoppningar om att han en dag ska bli efterträdare till påve Franciskus. Han menar att massmigration är en ny form av slaveri och anser att de som försöker använda Bibeln för att främja detta förmedlar en falsk tolkning av skrifterna.

– Det är falsk exegetik att använda Guds ord för att främja migration. Gud ville aldrig ha dessa sprickor, säger Sarah i en intervju med den franska publikationen Valeurs Actuelles.

Kardinalen har vid ett flertal tillfällen gjort vad som anses vara kontroversiella uttalanden kring sin mer konservativa syn på liturgiska metoder, islam, migration och andra frågor.

Europa det nya Rom
I artikeln anklagar han även präster och biskopar för att uttrycka sig luddigt, vagt och oprecist för att undkomma kritik. När det gäller situationen i Europa menar han att kyrkan inte borde gå med på den ökande acceptansen bland politiker för massmigration till den traditionellt kristna kontinenten.

LÄS MER: Afrikansk kardinal beklagar utvecklingen i Europa: ”Andra kulturer kommer att ta över”

– Alla migranter som kommer till Europa är utfattiga, utan arbete, utan värdighet… är det det här kyrkan vill ha? Kyrkan kan inte samarbeta med denna nya form av slaveri som har blivit massmigration. Om väst fortsätter på den här dödliga vägen är risken stor för att, på grund av bristen på barnafödande, det kommer att försvinna, invaderat av utlänningar precis som Rom invaderades av barbarer.

– Mitt land [Guinea] är i huvudsak muslimskt. Jag tror jag vet vilken verklighet jag talar om.