lofven-svt20-09-09
Inrikes

KD beredda väcka misstroende mot Löfven tillsammans med V

Publicerad 10/9/2020
Annons

Efter att V-ledaren Jonas Sjöstedt hotat att väcka misstroende mot statsminister Stefan Löfven, ifall regeringen går vidare med de förändringar i arbetsrätten som lagts fram i las-utredningen, meddelar Ebba Busch (KD) på fredagen att man är beredd att göra gemensam sak med V. Tidigare har SD signalerat att man står bakom åtgärden medan M först sade nej men nu ändrat sig.

– Vi tar hellre ett extraval om anställningstryggheten än ser på när man utreder och slår sönder den svenska modellen, säger Jonas Sjöstedt som kräver att arbetsmarknadens parter får göra upp utan hot om lagstiftning.

Sedan tidigare har både Sverigedemokraterna och Moderaterna (även om det i sistnämnda fallet lät annorlunda tills för några dagar sen) sagt att de kommer att rösta för i ett skarpt läge, och i dag sällade sig alltså även Kristdemokraterna till skaran vilket gör att en majoritet nu finns.

– Många frågar nu om vi kan tänka oss att väcka misstroende mot regeringen. Ingen tvekan råder i vår riksdagsgrupp. I går svarade vi enhälligt ja, säger partiledare Ebba Busch i sitt hösttal.

Enligt Busch är partiet redo att gå vidare med ett misstroende så snart som möjligt.

– Andra har pratat om några veckor. Men vårt tålamod med regeringen är förbrukat. Finns det en möjlighet i nästa vecka då kan vi göra det, säger hon.

Brottslighet och vårdköer

För Busch handlar ett eventuellt misstroende dock inte om arbetsrätten utan den skenande brottsligheten och vårdköerna.

– Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt. Om den inte var lämpad att leda Sverige före coronakrisen, då är den inte heller lämpad att leda Sverige ut ur krisen, säger hon.

Tveksamheter om Sjöstedts ambitioner

Även om SD och M också säger sig vara redo, uttrycker Jimmie Åkesson (SD) tveksamheter om Sjöstedt verkligen vågar göra allvar av sina hot denna gång.

”Vänsterpartiet har en historik av att göra utspel och utfästelser utan att följa upp i handling. Vi har därför svårt att tro på att Jonas Sjöstedt verkligen är beredd att avsätta Stefan Löfven. Bluffen borde synas.” skriver Jimmie Åkesson.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1124”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons