ebba-busch-fangelse
Inrikes

KD: Kemisk kastrering för våldtäktsmän

Publicerad 7/1/2022
Annons

På en pressträff på fredagen presenterade Kristdemokraternas ledare delar av sin nya hårdare kriminalpolitik och några förslag på området som man går till val på. Partiet vill bland annat att våldtäktsmän obligatoriskt ska dömas till kemisk kastrering. För grova våldtäkter mot barn bör livstids fängelse bli påföljden.

Fredagens pressträff med KD-ledaren i Teaterparken i Nyköping kretsade mycket kring brott och straff och i synnerhet påföljder för sexualbrott där man vill se kraftiga straffskärpningar. Det mest utmanande förslaget är att våldtäktsmän ska kastreras kemiskt för att släppas ut i samhället efter avtjänat straff.

– När en våldtäktsdömd man kliver utanför fängelsemurarna så ska han vara kemiskt kastrerad, slog Ebba Busch fast.

Idag kan en sexualbrottsdömd person välja att frivilligt underkasta sig kemisk kastrering. Men Kristdemokraterna vill att detta ska införas som ett villkor för frigivning. Konkret innebär det att en person ställs in på en kontinuerlig dos hormonsänkande medicinering som tar bort sexualdriften.

För grova våldtäkter vill KD se kraftiga straffskärpningar. Påföljden ska enligt partiets förslag där ligga mellan 10 och 25 års fängelse. Idag är intervallet 5 till 10 års fängelse.

När det gäller grova våldtäkter mot barn vill Kristdemokraterna gå ännu längre. Där är det livstids fängelse som ska gälla.

– Straffen är på tok för låga, konstaterade Ebba Busch.

Kristdemokraternas tänkbara regeringspartners efter valet, Sverigedemokraterna och Moderaterna, vill också se kraftiga straffskärpningar för vålds- och sexualbrott. Ett regeringsskifte skulle kunna innebära något av ett ideologiskt paradigmskifte för den svenska kriminalvården.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons