Kristdemokraternas vice ordförande i Nora, Gilite Rugerero, önskar i ett inlägg på Twitter livet ur en av Samhällsnytts journalister, Mira Aksoy. KD-toppen menar att hon borde ha dött i stället för den kriminellt belastade missbrukaren George Floyd som avled i samband med ett hårdhänt polisingripande i USA den 25 maj.

Det grova påhoppet på Mira Aksoy kom efter att journalisten kritiserat de våldsamheter, bränder och plundringar som kantat protesterna efter George Floyds död och påpekat att inget än så länge framkommit som indikerar att några rasistiska motiv legat bakom gripandet av Floyd som i stället föranleddes av att denne prånglat ut falska sedlar i en butik.

Aksoy sällade också till den breda skara av kritiker till den kvinnliga polisaspirant från Södertörns högskola som utkommenderats för att återställa ordningen vid en olaglig Black Lives Matter-demonstration i Stockholm men som i stället för att göra sitt jobb sällade sig till vänsteraktivisterna, gick ned på knä, höll upp ett rasistiskt plakat med udden riktad mot personer med vit hudfärg och därefter även gjorde en rasistisk ”svart makt”-gest.

Dessa inlägg i den offentliga debatten på Twitter från en vit kvinna var något som Kristdemokraternas vice ordförande i Nora, Gilite Rugerero, inte kunde hantera med fattningen i behåll. Att Aksoy drabbats av cancer och för närvarande är sjukskriven för cellgiftsbehandling var heller inget som hindrade Rugerero att önska livet ur henne.

I en hattack kryddad med svordomar uttryckte han en önskan om att Samhällsnytts journalist borde ha dött i stället för George Floyd.

KD-toppens i mångas tycke osmakliga inlägg har väckt starka reaktioner i sociala medier, och särskilt olämpligt finner man det att en företrädare för ett riksdagsparti och därtill ett med påstått kristen värdegrund uttrycker sig på det sättet.

I efterhand medger Rugerero att det var fel att skriva så men ursäktar sig med att han vid tillfället kände ”irritation”. Mira Aksoy har däremot ännu inte mottagit någon ursäkt från Rugerero. På en fråga om varför säger han att han först vill förankra med partiet att det är i sin ordning att be om ursäkt.

Samhällsnytt söker Kristdemokraterna lokalt och centralt för en kommentar om hur man ser på sin politikers utspel och huruvida det kommer att vidtas några disciplinära åtgärder mot honom.

Till Samhällsnytt kommenterar Mira Aksoy det inträffade så här:

– Jag blev inte särskilt förvånad av hans kommentar, vilket säger en hel del om samtalsklimatet i sociala medier. För mig är det givet att man ska kunna debattera alla frågor i en demokrati utan att enskilda individers upplevda kränkthet ska få bestämma vad som är ok att tycka – att gå på någon personligen och önska livet ur den under en diskussion är rått, ohederligt och patetiskt.