För att bekämpa parallellsamhällen och det etiska utanförskapet presenterar Kristdemokraterna ett nytt förslag i integrations- och skoldebatten. Detta innebär bland annat att man vill att skolor som inte står för västerländska värden ska förlora tillståndet.

Medan regeringen vill se att generellt stopp för religiösa friskolor och straffa alla för vad som oftast sker på muslimska skolor, vill andra partier i stället se en skärpt tillsyn.

LÄS ÄVEN: Kristdemokraterna nu större än Centerpartiet

Kristdemokraterna vill att läroplanens formulering om ”kristen tradition och västerländsk humanism” tas in i skollagen.

– Vi behöver ju tala klarspråk om problemen som finns. Det ska helt enkelt inte kunna finnas skolor med islamistiska kopplingar där elever riskerar att radikaliseras, säger partiets skolpolitiska talesperson Christian Carlsson till Expressen och tar som exempel att Säpo beslutat om att stänga två muslimska friskolor under våren.

Muslimska skolor kan stängas

För skolor som inte klarar av att leva upp till västerländska värderingar ska tillståndet dras in. Enligt Carlsson handlar det inte om religion utan om värderingar – att stå för yttrandefrihet, jämställdhet och religionsfrihet och att det exempelvis inte ska förekomma könssegregerad undervisning.

– Det här innebär ju att fler muslimska friskolor kan behöva stänga, men de skolor som faktiskt är bärare av de västerländska värderingarna får ju fortsätta att verka.

Lärare i niqab

Man pekar även ut heltäckande islamsk klädsel som ett av problemen.

LÄS ÄVEN: Efter korankravallerna – kraftigt ökat stöd för Ebba Busch

– Men också det faktum att man på muslimska friskolor haft kvinnliga lärare som undervisat i niqab. Och man måste ju fråga sig, vad skickar det för signaler när vi har lärare som ska förmedla synen på jämställdhet mellan kvinnor och män iklädda niqab? Det säger sig självt att det inte hänger ihop. Vi skulle kunna stoppa skolor som inte kan visa hur man ska förmedla de här västerländska värderingarna innan det blir ett problem.