Kent Ekeroth: Sjunnessons polisförhör tecken på en yttrandefrihet under attack från det vänsterliberala etablissemanget
Foto som Jan Sjunnesson blev kallad till förhör för.

➤ KRÖNIKA Jan Sjunnesson, samhällskritisk debattör, blev förra veckan kallad till polisförhör. Anledningen var att han delat ovanstående bild med kommentaren ”två nya spännande boktitlar till nästa mässa”. Enligt åklagaren utgjorde detta tillräckligt mycket för att kunna utgöra så kallat ”hets mot folkgrupp”.

Lyssna med fördel på förhöret som hölls med Sjunnesson här.

HMF-lagen har allt mer kommit att användas av främst vänstergrupper som ett medel att kväsa eller tysta samhällskritiska röster. Den så kallade ”Näthatsgranskaren” massanmäler systematiskt massor av personer vars åsikter inte delas av dem, varav flera fall tagits upp av åklagare.

Överbelastat rättsväsende slösar resurser
Sjunnessons fall tydliggör hur galen denna åsiktslag är och har kommit att praktiseras. I detta fall väljer åklagaren och därmed landets hårt belastade rättsväsende att avsätta avsevärd tid för ett antal personer för att utreda en helt oskyldig satirisk bild av hur vissa länder i världen dessvärre praktiserar sin lagstiftning.

Åklagaren anser att detta utgör ”skälig misstanke om hets mot folkgrupp” för att han ska ha uttryckt ”missaktning mot personer med anspelning nationella eller etniska ursprung, och/eller trosbekännelse genom att lägga ut ett inlägg/bild på din egen facebookprofil…”.

Så i Sverige 2018 är det alltså ett misstänkt brott att på sociala medier lägga ut bilder (!) på böcker (!) där framsidan är satir (”) på fruktansvärda företeelser i andra länder? Detta ägnar alltså en åklagare, en polis och kanske många fler personer framöver betydande resurser på att utreda och potentiellt åtala för?

Orwelliskt samhälle
Tydligare exempel på ett orwelliskt 1984-samhälle går knappast att få. Detta är inte första eller sista gången, men onekligen ett väldigt tydligt sådant exempel.

Vad vi ser, vilket borde oroa alla, inklusive vänsterliberaler, är hur staten och kapitalet, framförallt men inte uteslutande storföretagen Facebook och Google, går samman för att kväsa oppositionella krafter, åsikter eller nyhetsförmedling.

Det görs genom att ta bort Youtube- (Granskning Sverige) och Gmail-konton (Roger Sahlström), censurera sökresultat på Google, ändra tryck- och yttrandefrihetslagarna, stänga av folks reklamintäkter (Samhällsnytt). Facebook har själv sagt att de ska göra det svårare för vissa att synas i flödet eller tjäna pengar på sina inlägg. Och HMF-lagen är ett annat exempel.

En ”perfekt storm”
Vad vi ser är en annalkande ”perfekt storm” där etablissemanget slår på alla fronter; åtalar och fäller folk för åsiktsbrott, stryper deras ekonomi, hindrar att folk får möjlighet att läsa vad de skriver och själva bilda sig en uppfattning och begränsa privatpersoners möjligheter att hitta egen information.

Sjunnessons exempel är det senaste i raden av sådana exempel, men ett ytterst allvarligt sådant.

Yttrandefriheten är under attack och att endast invandringskritiker och alternativmedier reagerar säger en del. Det visar att de förment ”goda” som de påstår sig vara i det vänsterliberala etablissemanget snarare är totalitära. Ordet demokratur har aldrig varit mer aktuellt.

Att Sverige skulle bli det land som bäst passar in på 1984 skulle nog förvåna även Orwell – eller kanske inte ändå…

BAKGRUND

Bakgrunden till Sjunnesson satirbilder är två böcker som Somali Nordic Culture ställde ut på bokmässan i Göteborg förra året, vilket Samhällsnytt skrev om då.

Boken ”Farfar har fyra fruar” avhandlar polygami och riktar sig till barn mellan 3 och 6. En annan bok i samma serie kallas ”Mormor är inget spöke”. Se bild nedan (klicka för större bild).

Böckerna som presenterades på Bokmässan ansågs uppenbarligen inte uppvisa ”ringaktning” enligt hets mot folkgrupp-lagen medan Sjunnessons satirbilder gjorde.

Författare av texten

Redaktionen

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.