Smittspridningen uppges fortfarande vara hög i landet och Sveriges testkapacitet är hårt belastad. I takt med att covid-skräcken piskats upp har antalet PCR-tester per vecka ökat från cirka 350 000 vecka 49 förra året till nära 430 000 vecka 1 i år. Hittills har PCR-testningen kostat skattebetalarna 22 miljarder kronor.

Ett antal överläkare har i media tryckt på för att PCR-testerna ska begränsas till riskgrupper och vårdpersonal. Den nationella analyskapaciteten är nu så hårt belastad att vissa regioner har beslutat att stoppa all provtagning av covid-19, Andra regioner skickar sina tester till Tyskland för analys, uppger DN.

I torsdags meddelade Folkhälsomyndigheten att tester fortsättningsvis ska prioriteras ”där behovet är som störst”. Med det avser myndigheten hälso- och sjukvården samt vid medicinska behov.

LÄS ÄVEN: Internationell protestdag mot vaccinationspass

Både för- och nackdelar med billigare test

Anders Björkman, professor vid Karolinska institutet, anser att Sverige har slösat med pengarna. Istället för PCR-tester menar han att billigare snabbtester borde användas i större utsträckning. Snabbtesterna fick sitt genomslag 2020, påpekar han. Det är inte bara kostnaden som är av vikt för hans argument, även tidsperspektivet och därmed risken att föra smittan vidare spelar roll.

– PCR-testning är i hög grad meningslös för smittspårning. Om man får svar efter flera dagar är testet inaktuellt och man kan redan ha hunnit smittat andra, säger Björkman.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna mörkar handlingar från pandemihanteringen

En miljard kronor på två veckor

Nackdelen med snabbtesterna är att de inte ger fullt lika säkra testsvar. Björkman menar att de ändå är bra på att konstatera vilka som har höga virusnivåer och därmed är smittsamma. I spårningssyfte, menar han, är de som har låggradiga virusmängder i stort sett ointressanta, eftersom de vanligen inte längre för smittan vidare.

2020 utfördes drygt 4,7 miljoner PCR-tester i Sverige. Kostnaden för det uppgick till cirka 6 miljarder kronor. Året därpå mer än fördubblades kostnaden till 15 miljarder kronor för drygt 11 miljoner tester. I början av januari, vecka 1 och 2, utförde sjukvården drygt 950 000 tester, några kostnadsuppgifter finns inte att tillgå. DN räknar med schablonkostnaden 1 100 kronor per test, vilket resulterar i en kostnad på drygt 1 miljard kronor för årets två första veckor.