Det corona-virus som gett upphov till covid-19-pandemin anses allmänt härstamma från Kina, antingen på landets kritiserade djurmarknader eller i laboratorium. Den kommunistiska diktaturregimen säger nu nej till ett forskarteam från Världshälsoorganisationen (WHO) att besöka landet för att närmare undersöka virusets ursprung.

USA:s president Donald Trump använder regelmässigt ”kinaviruset” som beteckning för att påminna om att pandemin enligt de flesta bedömare har sitt ursprung i Kina och då närmare bestämt i Wuhan-provinsen där de första fallen av smitta konstaterades.

Den kinesiska regimen är emellertid inte så förtjust i att få skulden för en pandemi som lamslagit stora delar av världen. Kineser i diasporan menar också att de blir utsatta för rasism genom att förknippas med viruset.

Nu nekas ett forskarteam från Världshälsoorganisationen (WHO) inresa till Kina. Gruppen skulle undersöka coronavirusets ursprung men släpps inte in trots att besöket varit inbokat sedan flera månader.

– Jag är väldigt besviken, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus och uppger att han kontaktat högt uppsatta myndighetspersoner i Kina med ett klagomål.

Den teori som man framförallt vill få bekräftad eller dementerad är att viruset tagit sig från djur till människor. En konkurrerande teori är att viruset tagit sig ut från ett laboratorium där det framställts med genetisk ingenjörskonst, eventuellt inom ramen för militär forskning kring biologiska stridsmedel.

Forskarteamet skulle ha varit på plats i Kina på tisdagen, men stoppades av de kinesiska myndigheterna som nu valt att inte godkänna de i gruppen ingående personernas visum.

Ilona Kickbusch, grundare av Världshälsoinstitutet i Geneve, är också kritisk till Kinas agerande. Hon menar att det är politiska konflikter mellan Kina och andra länder som ligger bakom obstruktionen och att detta går ut över kampen mot pandemin.

Kickbusch är samtidigt inte särskilt optimistisk om att forskarteamet ska kunna lösa gåtan kring virusets ursprung även om det släpps in i landet.

– Jag tror att det kommer bli väldigt svårt att ta reda på virusets ursprung eftersom det har gått så lång tid, säger hon i en kommentar till brittiska The Guardian.