Igår rapporterade Australiens Sky News om att Kinas ambassadör i landet försöker stoppa utredningen om coronavirusets utbrott och dess hantering av Kina med hot om ekonomiska repressalier.

Ambassadören Cheng Jingye uttalande igår att det är ”farligt” att kräva en sådan utredning och att utspelet kan få kinesiska medborgare att sluta köpa australiensiska varor samt besöka landet för turism.

Australiens regering fortsätter dock att kräva en oberoende utredning av hanteringen av epidemin.

Utrikesministern Marise Payne reagerade starkt på hotet:

”Australien har uppmanat principiellt till en oberoende utredning av utbrottet av Covid-19, en exempellös global kris med allvarliga hälsomässiga, ekonomiska och sociala konsekvenser.

Vi invänder starkt mot föreställningen att ekonomisk utpressning är en adekvat respons mot krav på en sådan utredning, när det är globalt samarbete som behövs.”

Imorse uppmärksammade Samhällsnytt att det börjar formas en konsensus om att Kina mörkade den egentliga omfattningen av epidemin i januari – och att det verkliga antalet döda kan räknas i tiotusentals. Det officiella dödstalet i Kina till följd av epidemin är endast 4633 dödsfall.

LÄS MER: Coronautbrottet i Kina femtio gånger värre än statens siffror

Nyligen beslutade landet att öppna igen de ökända djurmarknaderna – med stöd av WHO.

LÄS MER: WHO godkänner att Kinas djurmarknader öppnas igen