xi jinping
Utrikes

Kinas president varnar för ’krossade kroppar’ om Hongkongs demokratirörelse sprids

Publicerad 10/15/2019
Annons

Sedan mars pågår massiva demonstrationer i Hongkong som en reaktion på ett lagförslag som skulle tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Även om regimen gått med på att inte implementera lagen fortsätter protesterna med krav på en oberoende utredning kring anklagelser om polisbrutalitet och krav på demokratireformer samt mer avstånd till Peking. Detta är något som ogillas av generalsekreteraren i Kinas kommunistiska parti Xi Jinping. Han varnar för att de som går emot den kommunistiska diktaturen, eller utomstående krafter som försöker hjälpa den pro-demokratiska rörelsen expandera utanför Hongkongs gränser, kommer att få med den kinesiska regeringen att göra.

Xi Jinping utfärdade varningen i samband med att han mötte den nepalesiske premiärministern Khadga Prasad Oli. Enligt kinesisk media var varningen direkt riktad till Tibet, Taiwan, Hongkong och den som uttrycker oro över den kinesiska regeringens ansträngningar för ”återindoktrinering” i den autonoma regionen Xinjiang med en betydande uigurisk befolkning. Där ska över en miljon muslimer ha placerats i så kallade omskolningsläger.

LÄS ÄVEN: Omskolningsläger för religiösa extremister nu lagliga i Kina

– Den som försöker dela Kina i vilken del av landet som helst kommer att sluta i krossade kroppar och ben, sa Jinping.

Senare lade representanter för den kinesiska regeringen till att även amerikanska styrkor borde beakta Jinpings varning, även om den amerikanska regeringen inte uttryckt stöd för de pro-demokratiska demonstranterna i Hongkong.

– Den nuvarande situationen i Hongkong är allvarlig och det är en varning till USA och alla andra direkta och indirekta krafter som står bakom det extremistiska våldet i Hongkong.

LÄS ÄVEN: Dagens Nyheter megafon för kinesisk kommunistpropaganda

På tisdagen rapporteras om Hongkongregimens senaste åtgärd för att dämpa protesterna – ett förbud mot att blockera eller förstöra områden där gifta poliser och andra som arbetar inom ordningsmakten bor.

I förra veckan sköt Hongkongpolisen med skarp ammunition mot demonstranterna och åtminstone en student skadades allvarligt. De svarade då med att attackera polis och polisfordon varpå polisen använde tårgas och gick hårt åt såväl demonstranter som åskådare samt journalister.

I helgen utlyste Hongkongs chefsminister Carrie Lam undantagstillstånd med förbud mot maskeringar och grönt ljus för polisen att skingra större folkmassor innan de hinner förvandlas till stora demonstrationer.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons