Kinesisk databas med 1,8 miljoner kvinnor listar ’avelsredo’-status

6 Shares

Databasen hittades i helgen av en holländsk internetexpert som sedan postade fynden på Twitter. Utöver namn, adress, telefonnummer, utbildning, id-nummer och civiltillstånd listas även deras ”BreedReady”-status. Ett par dagar efter upptäckten togs databasen ned.

Det var då Victor Gevers sökte efter öppna databaser i Kina som han påträffade listan med över 1,8 miljoner kvinnor. Databasfältet ”BreedReady” på engelska ska enligt uppgift kunna vara en dålig översättning av kinesiska termer för att beskriva huruvida en kvinna har barn eller är i fertil ålder.

Databasens innehåll väcker frågor i kontexten av fallande kinesiska födelsetal, något man från officiellt håll uttryckt oro över. Kvinnorättsorganisationer och kritiker av Kinas tillämpning av strikta familjeplaneringsregler oroas över hur långt regeringen är villiga att gå för att uppmuntra kvinnor att skaffa fler barn.

Analys av data
Det är inte klarlagt ifall databasen tillhör en dejtingapp, ett regeringsregister eller en annan organisation eller företag. Gevers uppger att han fortfarande analyserar data och kontaktar vissa av de listade för att se ifall de är medvetna om databasen eller har registrerat dylik data.

Medelåldern ligger på 32 och den yngsta är 15. Nästan 90 procent av de listade kvinnorna beskrivs som singlar och 82 procent lever i huvudstaden Peking. Databasen innehåller även fält märkta som ”political” och ”hasvideo” samt länkar till vad som tycks vara Facebookprofiler – Facebook i Kina är blockerat och kan bara nås via så kallade VPN där ens ip-adress döljs.

6 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.