Den portabla sändaren kan monteras på exempelvis en polisbuss och kan användas för att slå ned upplopp, terrorismbekämpning och gränsbevakning.

Det nya systemet som utvecklats av Beijing Institute of Radio Measurement under China Aerospace Science & Industry Corp är designat för att projektera millimeterstora mikrovågor på mål och stimulera deras nociceptorer, en specialiserad nervcell vars uppgift är att ”upptäcka smärta” och är särskilt känsliga för mikrovågor.

Omfattande skador med blåsor, smärta och nervskada kan uppstå efter exponering av starka mikrovågor under bara 2-3 sekunder. Trots riskerna kallas systemet för icke-dödligt men högeffektivt. Troliga användningsområden kan vara vid upplopp, terrorismbekämpning, gränsbevakning, VIP-skydd under större evenemang, sjöfart med mera.

Effektivitet och säkerhetstester har utförts med experter från ministeriet för allmän säkerhet och polisen. Resultaten visar att målen mikrovågorna riktas mot inte skadas permanent men är starka nog att kuva oroligheter och skingra folkmassor.