Flera spanska flygplatser stängde på fredagsmorgonen sina luftrum och flyg till och från flera städer ställdes in. Man befarade att en kinesisk raket utom kontroll kunde orsaka en potentiell katastrof.

Flyg till och från Barcelona, ​​Tarragona, Ibiza och Reus stoppades. Enligt uppgifter ska även andra regioner som La Rioja och Kastilien och León ha drabbats.

Stoppen kom efter att Kina avfyrat den tredje och sista delen av sin nya rymdstation Tiangong på måndagen och varningar utfärdats om att raketens 23 ton tunga kropp kommer tillbaka ner mot jorden med Spanien identifierat som ett av länderna på sin väg.

LÄS ÄVEN: Inofficiella kinesiska ’polisstationer’ utspridda över världen – även Sverige

Modulen, med namnet Mengtain, avfyrades från Wenchang Satellite Launch Center på den södra ö-provinsen Hainan.

Modulen förväntades falla sönder i atmosfären till stor del flög över Spanien och den iberiska halvön två gånger på fredagsmorgonen, enligt det europeiska organ som ansvarar för rymdövervakning.

Kort stopp

Zhao Lijian, talesperson för kinesiska utrikesministeriet, uppger att raketen är designad med en speciell teknologi som gör att de flesta komponenterna kommer att brinna upp och förstöras under återinträdesprocessen, och sannolikheten för att skada flygverksamheten på marken är extremt låg.

LÄS ÄVEN: Kina bunkrar enorma matreserver

Stoppet varade i mindre än en timme och luftrummet över Spanien har nu öppnats igen. Det är oklart hur många flyg som påverkats och från vissa håll rapporteras förseningar på flera timmar.