Dalai-Lama-foto-Christopher

Tibets andlige ledare Dalai Lama lever sedan länge i exil på grund av den kinesiska ockupationen.

Inrikes

Kinesisk spion i Sverige dömd till fängelse – lämnade ut uppgifter om exiltibetaner

Publicerad 7/4/2018
Annons

50-årige kinesiske medborgaren Dorjee Gyantsan döms av Södertörns tingsrätt (B 2778-17) till fängelse i 1 år och 10 månader för spionage mot tibetanska migranter.

Den formella brottsrubriceringen är grov olovlig underrättelseverksamhet mot person. Enligt domen har Gyantsan systematiskt samlat in uppgifter om personliga förhållanden om personer med tibetansk härkomst som mot betalning sedan överlämnats till den kinesiska staten via en en kinesisk underrättelsetjänstofficer i Polen.

Tibet är sedan 1950-talet ockuperat av det kommunistiska Kina och tibetaner som protesterar mot ockupationen och engagerar sig för ett fritt Tibet riskerar långa fängelsestraff. Kinas utrensningar och andra aktiviteter i Tibet har skördat runt 100 000 dödsoffer och av den internationella juristkommissionen stämplats som folkmord.

Landets andlige överhuvud, Dalai Lama, lever på grund av den kinesiska ockupationen sedan länge i exil utomlands. Många andra tibetaner har också flytt utomlands, några av dem till Sverige.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
590Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons