Att covid kan ha läckt från ett labb i kinesiska Wuhan ansågs länge vara en ”konspirationsteori”. Liksom flera andra sådana har det sedermera blivit en alltmer accepterad och sannolik teori. Nu är det en kinesisk forskare som inte utesluter att labbet kan ha varit orsaken till pandemin.

Som dåvarande chef för Kinas smittskyddsmyndighet spelade professor George Gao, en världsledande virolog och immunolog, en nyckelroll under pandemin och ansträngningarna för att spåra dess ursprung.

LÄS ÄVEN: Wuhanlabbet nu pandemins mest troliga källa

Medan den kinesiska kommunistregimen avfärdar alla antydningar om att sjukdomen kan ha sitt ursprung i ett laboratorium i Wuhan, staden där allt startade, är Gao inte lika säker.

I en intervju med BBC Radio 4:s podcast Fever: The Hunt for Covid’s Origin säger Gao: ”Du kan alltid misstänka vad som helst. Det är vetenskap. Uteslut ingenting”.

Dubbelkollades

Som ett möjligt tecken på att den kinesiska regeringen kan ha tagit teorin om en labbläcka mer seriöst än vad dess officiella uttalanden antyder, säger Gao också att någon form av formell undersökning av Wuhan Institute of Virology – där man under många år studerat coronavirus – genomfördes.

”Regeringen organiserade något”, säger han och tillägger att ”det labbet dubbelkontrollerades av experterna på området”, dock inte av hans egen avdelning utan en annan gren av regeringen.

Detta är ett första erkännande om att någon form av officiell undersökning ägde rum av Wuhan Institute of Virology.

Gao uppger att han inte har sett resultatet utan har ”hört” att labbet klarade inspektionen och att inga fel upptäcktes.

LÄS ÄVEN: Myndighet bekräftar: Coronaviruset kom från labb