Dong Jingwei (董经纬) / Virologiska institutet i Wuhan

Faksimil Twitter

Utrikes

Kinesisk toppspion har hoppat av till USA

Publicerad 6/21/2021
Annons

Dong Jingwei (董经纬) lämnade Hongkong tillsammans med sin dotter, Dong Yang, i mitten av februari och flög till USA. Dong var vid sitt avhopp djupt involverad i Kinas kontraspionage och uppges vara den högst uppsatte avhopparen fån landet någonsin.

Dottern, Yang, var student vid ett universitet i Kalifornien och det var under förevändning att besöka henne som Dong Jingwei anlände till USA. Väl där kontaktade han den militära underrättelsetjänsten Defense Intelligence Agency (DIA) och avslöjade sina planer om att hoppa av, samt förmedlade en stor mängd information.

I mars krävde Kinas utrikesminister Wang Yi och det kommunistiska partiets utrikeschef Yang Jiechi att USA lämnar ut avhopparen. Kravet framfördes till statssekreterare Anthony Blinken, som vid tillfället inte var medveten om Dongs existens. Dong hade hållits hemlig av DIA och Blinken svarade därför att mannen inte fanns i amerikanskt förvar.

LÄS ÄVEN: Kinesisk ekonomiprofessor: Biden är i Kinas grepp

Tog med flera terabyte med hemliga uppgifter till USA

Enligt uppgift dröjde det till mitten av maj innan någon utanför DIA informerades. Fram tills dess hade DIA arbetat med att konfirmera Dongs information.

Dong har, i egenskap av biträdande direktör vid Statssäkerhetsministeriet, haft tillgång till information om kinas olika vapensystem och strategier samt den kinesiska militärens verksamhet vid Wuhan Institute of Virology, den troliga källan till SARS-CoV-2. Utöver detta har han även kunnat namnge den kinesiska regimens tillgångar och källor i USA.

Enligt RedState har Dong ”extremt pinsam och skadlig information om vår underrättelsetjänst och regeringstjänstemän i de terabyte av data han har lämnat till DIA”.

Kinesiska studenter i USA misstänks nu agera agenter åt den kinesiska underrättelsetjänsten. De uppges bland annat ha fått till uppgift att rapportera förändringar i amerikansk politik, den ekonomiska reaktionen mot spridningen av viruset samt effekterna på hälso- och sjukvårdssystemet (utrustning / brist på sjukhussängar osv.), konsekvenser i försörjningskedjan (inklusive hur lång tid det tog saker som halvledare från Kina att nå USA), allmän oro med mera, skriver The Washington Free Beacon.

LÄS ÄVEN: Biden hyllar Kinas ledare: ”Han är väldigt smart och tuff”

Exponerar finansiärerna bakom SARS-CoV-2

Dong uppges även ha försett DIA med information gällande tidiga patogenetiska studier av viruset SARS-CoV-2 (allmänt kallat coronaviruset), samt teoretiska modeller över förväntad spridning av covid-19 och dess skador i USA och resten av världen. Utöver detta har Dong lämnat in ”kvitton” som visar exakt vilka organisationer och regeringar som finansierat forskningen om SARS-CoV-2 och annan biologisk krigföring i Kina.

Han har även namngett kinesiska underrättelseagenter, spioner, som arbetar i USA samt på amerikaner som förser den kinesiska underrättelsetjänsten med information. Dessutom har han avslöjat ett antal korrupta amerikanska affärsmän och statstjänstemän som tagit emot mutor från den kinesiska regimen.

LÄS ÄVEN: MISSTANKEN: T-banans operatör MTR kan förbereda sabotage på Kinas order

CIA-agenter avrättades

Mellan 2010-2012 avrättades och fängslades ett 20-tal kineser som spionerat åt CIA, i Kina. Hur de avslöjades som spioner har varit ett mysterium fram till nu. Dong har berättat i detalj hur Kina lyckades penetrera CIA:s kommunikationssystem.

Dong har även visat DIA innehållet på Hunter Bidens ökända laptop, som Samnytt tidigare rapporterat om. Innehållet avslöjar, förutom Hunters drog- och sexvanor, även hans (och hans pappas, USA:s nuvarande president) affärer med Kina. Bland annat avslöjas hur försäljningen av Henniges Automotive och deras stealth-teknologi till den kinesiska militära tillverkaren AVIC Auto godkändes, uppger RedState.

Enligt Dong är minst en tredjedel av de kinesiska studenter som studerar i USA inblandade i spionprogrammet ”Thousand Talents Plan”. Många av dem är i USA under falska namn. Anledningen till det är att de egentligen är barn till högt rankade militärer och partimedlemmar. Under skolåret 2019-2020 fanns det, enligt Statista, hela 372 532 kinesiska studenter på universitetsnivå i USA.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons