li-meng
UtrikesVetenskap

Kinesisk virolog: Coronaviruset kom från militärt laboratorium

Publicerad 8/4/2020
Annons

I en direktsänd intervju i förra veckan hävdade virologen Yan Li-Meng att viruset som gett upphov till den värsta pandemin i modern tid har sitt ursprung i ett laboratorium tillhörande Folkets befrielsearmé. På grund av sitt avslöjande var hon tvungen att fly Hongkong.

I april rapporterade Samhällsnytt om uppgifter i en kinesisk rapport som gjorde gällande att viruset härstammade från ett laboratorium i Wuhan. En månad senare tog den amerikanske presidenten Donald Trump upp liknande uppgifter och att man avsåg titta närmare på dessa. Samtidigt förekom uppgifter om att WHO hjälpt Kina att undanröja spåren.

Virologen Yan Li-Meng var anställd som forskare på School of Public Health vid University of Hong Kong då pandemin bröt ut. Hon har tidigare anklagat Peking för att mörka det initiala utbrottet i Wuhan. I intervjun med Lude Press förra tisdagen uppgav Li-Meng att hon talat ut tidigt då hon bevittnade oskyldiga doktorer och patienter exponeras för det väldigt smittsamma viruset.

Spårade källan till Folkets befrielsearmé

Som doktor och forskare kunde hon inte hålla sig likgiltig och ska under sin forskning på överföringen mellan människor ha spårat källan till utbrottet till Folkets befrielsearmé, det officiella namnet på Folkrepubliken Kinas militära styrkor som grundades av Kinas kommunistiska parti 1927 och lyder under partiets centrala militärkommission.

Enligt Li-Meng användes marknaden i Wuhan bara som ett lockbete och då hon rapporterade sina fynd till sina chefer togs hon inte på allvar.

Förenat med livsfara

Att gå ännu högre kunde hon dock inte då hon förstod att så fort hon uttalat sig var hon i fara och att hon skulle kunna försvinna när som helst, precis som andra i Hongkong. Då hon själv utbildats under Kinas kommunistiska parti visste hon mycket väl vad de är kapabla till. Hon flydde Hongkong i april.

Trots faran för sitt liv lovade hon att fortsätta berätta sanningen om kommunistregimen och pandemin med förhoppning om att öka omvärldens förståelse och hjälpa det kinesiska folket att störta diktaturen.

Fick order om att hålla tyst

I en tidigare intervju med Fox News har Li-Meng sagt att hennes före detta chef bett henne att undersöka ett kluster SARS-liknande fall som rapporterats i december i fjol. Hon ska då också ha fått klart för sig att viruset överfördes mellan människor.

Då hon i januari samlat på sig mer bevis ska hennes chef ha sagt åt henne att ”hålla tyst och vara försiktig”.

Hon understryker att professor Malik Peiris, vice ordförande för universitetets labb som är kopplat till WHO, kände till fynden med höll tyst.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
554Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons