I en upptrappad styrkedemonstration kring Taiwan som Kina hävdar är kinesiskt, skickade kommunistdiktaturen i onsdags tolv jaktflyg in i taiwanesiskt luftrum. Från Taiwan uppger myndigheterna att man kommer strida till slutet ifall Kina attackerar.

Den självstyrda ön har klagat över upprepade militära aktiviteter av Kina under de senaste månaderna, med det kinesiska flygvapnet som gör nästan dagliga intrång i taiwanesiskt luftrum.

I måndags övade ett kinesiskt hangarfartyg nära ön och i onsdags flög 15 kinesiska plan in i taiwanesiskt luftrum inklusive tolv jaktflyg. Taiwans flygvapen svarade med att skicka upp egna jaktflyg för att genskjuta och varna kineserna.

Samtidigt passerade den amerikanska jagaren John S. McCain området, något Kina fördömde och påstod kan äventyra freden och stabiliteten i det taiwanesiska sundet.

Redo för krig

Enligt Taiwans utrikesminister Joseph Wu är USA bekymrat över risken för konflikt och en kinesisk attack. Samtidigt uppger Wu att man är beredda att försvara sig och kommer att kriga ifall man måste samt att man kommer försvara sig till den sista dagen.

Från amerikanskt håll understryker man att stödet till Taiwan är solid.

På måndagen var det dags igen då 25 kinesiska jaktflyg flög in i taiwanesiskt luftrum.