Under söndagen inleddes det kinesiska kommunistpartiets nationella kongress, den 20:e i partiets 101-åriga historia. Partikongressen är det kinesiska kommunistpartiets ”högsta ledande organ”, enligt landets konstitution. Xi Jinping, landets högste ledare, förväntas säkra ytterligare en femårsperiod som partichef och överbefälhavare för militären.

Kongressen består av en delegation med cirka 2 300 partimedlemmar från landets alla hörn och pågår normalt i cirka sex dagar, ett elitkotteri av partimänniskor och deras medlemsförbund, som träffas en gång vart femte år.

LÄS ÄVEN: USA lovar att skydda Taiwan ifall Kina attackerar

Lovar att inte expandera – ser redan Taiwan som en del av Kina

I ett omfattande tal på söndagen levererade Xi en rapport som sammanfattar partiets prestationer under de senaste fem åren och lägger ut en bana för de kommande åren. Han lovade att Kina inte kommer att engagera sig i någon form av ”expansionism” och säger att landet är engagerat i sin politik att öppna upp mot omvärlden. Därefter talade han bestämt om Kinas beslutsamhet att återförenas med den självstyrda ön Taiwan, som Peking betraktar som en del av sitt territorium.

”Vi kommer inte att avstå från att använda våld och kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att stoppa alla separatistiska rörelser”, sa Xi, enligt South China Morning Post.

LÄS ÄVEN: Kina satsar på att gå om USA militärt

Förstärker ytterligare landets militära förmåga

Omnämnandet av att återföra Taiwan under Pekings kontroll fick de längsta applåderna under talet, som i sin helhet varade i en timme och 45 minuter. Ett förhållandevis kort tal i jämförelse med Xis rekordlånga tal för fem år sedan, då han pratade på i hela tre och en halvtimme medan partikamraterna kämpade för att hålla sig vakna.

Som Samnytt tidigare rapporterat intensifierades spänningarna runt Taiwan i somras vid det amerikanska parlamentets talman Nancy Pelosis besök på ön. Besöket genomfördes trots varningar från Kina. USA erkänner officiellt Peking som den enda lagliga regeringen i Kina, samtidigt som de upprätthåller inofficiella förbindelser med Taiwan.

Xi lovade i sitt tal även att ytterligare stärka landets militär och förbättra dess utrustning, teknik och strategiska förmåga. Han sade också att partiets kontroll över de väpnade styrkorna kommer att ökas för att säkerställa att de alltid är i linje med kommunismens ideologi.