Post- och telestyrelsen (PTS) meddelade idag att de kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE stoppas från svenska 5g-nät. Den 10 november ska PTS ha den första auktionen av 5G-frekvenserna men efter samråd med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen villkoras tillstånden med att ingen utrusning från Huawei eller ZTE får användas.

”Nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden får inte genomföras med produkter från leverantörerna Huawei eller ZTE”, skriver PTS i ett pressmeddelande.

PTS definition av ”centrala funktioner” lyder:

Centrala funktioner innebär i dessa fall radioaccessnät (antenner och basstationer), transmissionsnät (transport av trafik mellan accessnät och kärnnät), kärnnät (med funktioner för bl. a. tjänsteproduktion, kunddata och fakturering) och drift- och underhållsnät för övervakning och styrning.

LÄS ÄVEN: 5G nu lanserat i Stockholm – forskare varnar för riskerna

Även befintlig utrustning

Men begränsningen av Huawei och ZTE gäller inte bara nyinstallation utan omfattar även befintlig utrustning, om den ska användas för de nya frekvenser de nya tillstånden avser. Isåfall kräver PTS att sådan utrustning ska vara avvecklad senast 1 januari 2025. Dessutom ska centrala funktioner som är placerade utomlands avvecklas, eller flyttas till Sverige, också senast 1 januari 2025.

Huawei har på senare år varit i blåsväder för påstådda kopplingar till kinesiska staten där många befarar att Huaweis utrustning används för att spionera på andra länder.

LÄS MER: Flera länder förbjuder kinesiska Huawei efter misstankar om spionage

Ygeman ser inga problem med Huawei

Digitaliseringsminister Anders Ygeman, som fick avgå på grund av delaktighet i Transportstyrelseskandalen där känslig information kom utländska aktörer tillhanda, påstod tidigare att Sverige ”inte har den lagliga möjligheten” att stoppa Huawei. Han sa även i våras att han inte ser några problem med att kinesiska Huawei är en av leverantörerna till det svenska 5G-nätet.

LÄS MER: Ygeman ser inga problem med kinesiska Huawei – kritiseras för att vara extremt naiv

Fyra företag har godkänts av PTS som budgivare i auktionerna. De är Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia Sverige och Teracom. Auktionen för 3,5 GHz-bandet är planerad att starta den 10 november och beräknas pågå i ca 10 arbetsdagar.

authorimage