Dree Low 93

Dree Low syns plocka varor i butiken. Foto: Polisen

InrikesKultur

Kioskrånare tilldelas Musikförläggarnas pris

Publicerad 11/13/2021
Annons

Hyllningarna av gängkriminella rappare fortsätter. Under fredagskvällen prisades den somaliske rånaren Salah Abdulle, mer känd under sitt artistnamn ”Dree Low”, som upphovsman till årets låt 2020. Bakom priset står branschorganisationen Musikförläggarna.

Förra årets gala ställdes in på grund av pandemin så i år delas priser ut för både 2020 och 2021. Abdulles låt bär titeln Pippi.

Somaliern dömdes i början av innevarande månad till ett års fängelse sedan han rånat kiosken Direkten i Kista i norra Stockholm. Även två andra män dömdes till fängelse och skyddstillsyn för rånet.

Männen dömdes trots att butiksägaren – sannolikt i rädsla för hämndrepressalier – plötsligt drog tillbaka sitt vittnesmål under rättegången och hävdade att det inte alls handlat om något rån.

”Detta ska bedömas som rån, även om det inte bevisats vad gärningsmännen sade till butikspersonalen. De kopplingar som NN och NN har till ett kriminellt nätverk har fått betydelse för bedömningen av hoten”, står det i domen.

LÄS ÄVEN: SR-prisade Dree Low döms till fängelse för butiksplundring

Drivande i kriminellt nätverk

Abdulle beskrivs av polisen som drivande i det kriminella nätverket ’Husbys hyenor’, vars främsta inkomstkälla är narkotikaförsäljning. Vapen och ammunition har påträffats i hans hem och gänget uppges ha varit involverade i ett tiotal skjutningar med flera döda och skadade under de senaste åren.

Musikförläggarnas operativa chef, Marit Woody, säger att beslutet att prisa Abdulle fattades förra sommaren, innan rånet. Hon uppger att man nu anlitat externa konsulter för att se över möjliga förändringar i framtiden.

– Alla i musikbranschen har fått någon typ av uppvaknande. Hur ska det ansvaret se ut? Det vi har gjort på musikförläggarna är att ta in externa konsulter, det är ingen enkel fråga, vad ska man inkludera och exkludera, säger Woody till SVT.

LÄS ÄVEN: Husbyhyena mordhotade Einár i blod – sen sköts artisten i huvudet

”Framtidens artist”, enligt P3

Vid Grammisgalan 2020 nominerades Abdulle i kategorin Årets hiphop. Han utsågs även till ”Framtidens artist” vid Sveriges Radios P3 Guldgala samma år.

Domen mot Abdulle och hans kumpaner har ännu inte vunnit laga kraft. Enligt Abdulles advokat kommer domen att överklagas.

Årets låt 2021 blev Save your tears med The Weeknd. Låten skrevs och producerades av bland andra svenskarna Oscar Holter och Max Martin.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons