modest-fashion
Inrikes

Kläder som döljer kvinnokroppen i Malmöutställningen ’Modest Fashion’

Publicerad 7/18/2022
Annons

På Malmö museer visas just nu utställningen Modest fashion. I fokus står kläder som döljer kvinnokroppen, inte visar så mycket hud och särskilt döljer håret.

En som reagerat över utställningen är Josefin Utas, som vanligtvis arbetar som Slöseriombudsman hos allmännyttiga ideella Skattebetalarna.

LÄS ÄVEN: Muslim fick inte jobba med slöja – nu får hon 75 000

Utställningen introduceras med skyltar på svenska och arabiska och besökarna får veta att ”Modest Fashion är en global modetrend som fick ett stort genombrott under 2010-talet”.

Tydligt budskap

Budskapet är tydligt, menar Utas. Museet vill visa hur normalt det är för kvinnor att täcka sig för sin religion eller tro och man visar hur bra det går att kombinera slöjan med västvärlden och dess kläder. En så kallad influencer har varit med och gjort utställningen.

Utas skräder inte orden då hon beskriver utställningens verkliga syfte och menar att vi i Sverige indoktrineras, på offentlig plats, med våra egna pengar.

Vi som är vant oss vid en sekulär stat, jämställdhet och frihet för kvinnor, ska förstå att det är vi som har fel. I Sverige har slöja ingenting att göra med det religiösa och kulturella förtryck som finns i resten av världen. Här är det snarare vi svenskar som står för ”förtryck” om vi inte accepterar slöjan som snygg och bra frihetssymbol.

[…]

Malmö förändras. Stadsbilden, språken, kulturen. Nu har 47,8 % (2021) av de som bor Malmö utländsk bakgrund (är utlandsfödd eller har utlandsfödda föräldrar). Lägg till alla som bor där utan tillstånd – ingen vet hur många de är. 20 procent av niondeklassarna i Malmö lever under någon sorts hedersförtryck (2018). En rapport har visat på hedersproblem redan i förskolan, där små flickor måste dölja sig (2021). Ändå kör alltså Malmö stad ”Modest fashion” på sina museer.

Vidare nämner Utas boken Framtidsstaden av Lars Åberg, där skräckscenariot är att resten av Sverige en dag kommer att se ut som Malmö i dag.

LÄS ÄVEN: Ta av slöjan eller åk hem – inte svårare än så

Avslutningsvis skriver Utas att vi inte ska bli förvånade om unga svenska kvinnor kommer att sätta på sig slöja framöver, för det är ”modernt”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
777Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons