Kläder som skänks från människor i väst är enligt hjälporganisationer ofta i så dåligt skick att man i de fattiga länderna i Afrika inte vill ha dem. Nu vädjar Clean Ocean Project i Ghana till västerlänningar att sluta skänka vad de beskriver som smutsiga och trasiga kläder. Det bidrar endast till ökad nedskräpning och miljöförstöring menar man eftersom de ratade kläderna går på tippen och bränns.

Många människor här i väst som skänker kläder tror att de ges direkt till fattiga människor – men så är inte fallet. Välgörenhetsorganisationerna tar betalt för kläderna som sedan säljs till invånarna efter kilopris.

De kläder som man anser inte kan säljas bränns upp bakom marknaden där de godtagbara kläderna säljs. Soptipparna – och även havet – är fulla av skänkta men kasserade klädesplagg. Det som ratas är ofta kläder som massproduceras och säljs av kedjorna – så kallat ”fast fashion” eller på svenska snabbmode. De anses ha för dålig kvalitet

– Det var bättre kvalitet förr, men nu är mycket av kläderna i dåligt skick. De slänger vi bort och bränner, säger försäljaren Hannah Edu till SVT som varit på plats och gjort ett reportage. 

LÄS ÄVEN: FN-chef varnar för ’helvete’: ”Öka biståndet eller få massinvandring från Afrika”

Stort miljöproblem

– Våra soptippar är fulla och det är nästan bara kläder. Det är ett enormt miljöproblem, säger Jennifer Bampoe, ordförande för Clean Ocean Project.

Eftersom kläderna säljs och inte skänks är det ingen som vill ha det som rensats ur våra garderober här i väst om de kanske har någon fläck eller är lite slitna. I stället hamnar de på soptippar och i havet.

– Vi drunknar i dåliga kläder. Det är inte så att vi vill att väst ska sluta skänka. Men snälla, sluta dumpiga era fläckiga och trasiga kläder till oss, kräver Jennifer Bampoe.

LÄS ÄVEN: LISTA: Hit går svenska skattebetalarnas ’humanitära bistånd’