En 35-årig man i Blekinge åtalas för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp” efter att ha uttryckt frustration över en utomhusmoské med högtalarutrop på arabiska i Ronnebys anrika och folkkära brunnspark. Samnytt kan även visa hur myndigheterna använder en bild på SD-loggan och texten ”bevara Sverige svenskt” i bevisningen mot mannen.

Det var förra sommaren som Islamiska kulturföreningen i Ronneby flyttade fram sina positioner genom att arrangera en utomhusmoské i Brunnshallarna mitt bland parkbesökare.

LÄS ÄVEN: Muslimsk massbön har intagit Brunnsparken – kvinnor förbjuds delta

Massbönen filmades och delades på Facebook vilket Samnytt kunde visa. På platsen syntes ett större antal män, men inga kvinnor fick däremot delta i bönen innanför avspärrningarna.

Olaglig åsikt

I samband med att videomaterialet delades på Facebook skulle en 35-årig man från Ronneby kommentera ”är terroristerna här och sprider sitt gift”. Det är ett brott enligt kammaråklagare Anna Johansson vid åklagarkammaren i Karlskrona. Johansson menar att uttalandet är nedsättande och därför ska tas till domstol.

Använder SD-bild som bevisning

I förundersökningsprotokollet har polisen lagt till en skärmdump från 35-åringens Facebookkonto som visar att han har bilder med Sverigedemokraternas logotyp, texten ”bevara Sverige svenskt” och Sveriges flagga.

Förnekar brott och vill inte ha advokat

I ett polisförhör får 35-åringen förklara vad han menar med den åsikt han framför. Han berättar att han inte pekar ut någon folkgrupp eller religion. Istället hävdar han att han kommenterar något som sägs om kriminella individer i videoklippet. Mannen förnekar brott och vill inte ha någon försvarare.

Se massbönen i parken

Nedan följer ett videoklipp filmat av Ronnebybon Tomas Lundberg som visar massbönen som pågick vid flera tillfällen.

Rättegången inleds i Blekinge tingsrätt den 25 maj.

LÄS ÄVEN: Ronnebybo rasar över utomhusmoské i brunnsparken: ”Folk är så jävla fega”

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.