carl-bexelius-afghaner-ensamkommande-migranter-migrationsverket

Carl Bexelius. Foto: Hannah Davidsson / Faksimil Facebook

Inrikes

Klart: Fler afghaner får stanna i Sverige

Publicerad 11/30/2021
Annons

Enligt Migrationsverket har säkerhetsläget i Afghanistan förändrats drastiskt sedan talibanerna tog över. Därmed kan fler asylsökande afghaner få stanna i Sverige.

Utöver det förändrade läget för mänskliga rättigheter hänvisar Migrationsverket även till de begränsade möjligheterna att fly inom Afghanistan samt att allt fler grupper är utsatta för hot och fara. Bland de grupper som efter talibanernas övertagande betecknas som en mycket utsatt grupp är hbtqi-personer.

LÄS ÄVEN: Ann Linde försvarar semestrande afghaner: ”SD kastar skit på människor”

Det nya rättsliga ställningstagandet börjar gälla den 30 november och i samband med detta tas tidigare beslut och verkställighets- och beslutsstopp bort.

– Vi går in i ett läge där vi ska bedöma asylskälen utifrån den nya situation där talibanrörelsen styr landet. Det innebär innebär i praktiken att vi behöver ta ställning till den helt ändrade konfliktdynamiken som finns i Afghanistan, säger Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius.

Ny prövning

I somras stoppade myndigheten samtliga utvisningar till Afghanistan och hittills i år har omkring 1 200 afghanska medborgare sökt asyl i Sverige. I dagsläget finns runt 1 100 öppna asylärenden och 700 personer befinner sig i en överklagandeprocess. Den som tidigare fått avslag och överklagat kan nu få sitt ärende prövat igen.

– Vi ser en ökad hotbild mot fler riskgrupper, och på det sättet bör rimligtvis fler beviljas tillstånd, säger Bexelius.

LÄS ÄVEN: Brottsdömda och utvisade afghaner återvände med UD:s evakueringsflyg

Totalt har verket ca 7 000 öppna återvändandeärenden för afghanska medborgare varav 6 000 är vilande på grund av att den sökande antingen beviljats tillstånd på annan grund, har ett öppet förlängningsärende eller beviljats ny prövning alternativt fått sitt ärende pausat.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons