Ett av de största säkerhetsföretagen i Norden tillåter hijab som en del av väktaruniformen. I ett internt nyhetsbrev som Samhällsnytt har tagit del av tipsas det till och med var anställda kan köpa en svart ”neutral” hijab. Både Riksdagen, Säpo och Stockholms läns landsting använder vakter från bolaget.

Det har den senaste tiden stormat ordentligt kring frågan om hijab som en del av väktaruniformen. Företaget Securitas har infört en ny neutralitetspolicy som innebär att anställda inte får bära slöja eller hijab. Aftonbladet har intervjuat Hoda som jobbade som väktare och ville bära slöja på arbetsplatsen. Hoda uppger till tidningen att hon har valt att sluta till följd av policyn.

Samhällsnytt kan idag avslöja att ett annat stort vaktbolag redan har tillåtit hijab som en del av väktaruniformen. I ett nyhetsbrev från den 30 april som vi har tagit del av meddelas anställda på företaget Avarn Security (före detta G4S) att bolaget har fått godkännande av Länsstyrelsen att använda hijab i väktaruniformen. I brevet, underskrivet av Avarns HR-chef Pia Hesselgren, finns även ett tips om var man kan köpa en svart ”neutral” hijab.

Avarn Security med 3500 anställda är ett av de största säkerhetsföretagen i Sverige. 2014 köptes dåvarande G4S av det norskägda Sector Alarm. Namnbytet till Avarn 2016 blev en konsekvens av förvärvet. Företaget har beväpnade skyddsvakter som anlitas bland annat av riksdagen och Säpo. En annan storkund är Stockholms läns landsting som använder Avarns vakter för patrullering både inom kollektivtrafiken i Stockholm och på länets sjukhus.

När Samhällsnytt når företagets säkerhetschef Marcus Uggeldahl på telefon bekräftar han att beslutet gäller i hela Sverige.

– Frågeställningen kom upp i en anställning tidigare. Då tog vi ett beslut att söka tillstånd för att kunna ha anställda med hijab.

Frågan blev aktuell på senare tid i samband med att bland annat Hoda sa upp sig på Securitas med anledning av deras neutralitetspolicy. Är hon välkommen att söka jobb hos er?

– Alla är välkomna att söka jobb hos oss.

Vad skickar det för signaler till dem som söker jobb hos er och till dem som anlitar Avarn?

– Att vi vill bli en attraktiv arbetsgivare för alla typer utav människor.

Är du medveten om att hijab är en symbol för kvinnoförtryck? Exempelvis kämpar kvinnor i Iran för att bli av med hijab. Hur ser du på det?

– Jag har ingen synpunkt på det som en politisk ställning om du tänker på sådant.

Fast i och med att ni tillåter det i uniformen så tar ni en politisk ställning i frågan?

– Det är bara för att göra möjlig anställning för de som bär hijab. Securitas har valt en annan väg. Vi har valt att anställa personer som bär hijab helt enkelt.

I nuläget är det bara vanliga väktare som berörs av beslutet, men i framtiden kan det omfatta även beväpnade skyddsvakter som tjänstgör vid riksdagen och anlitas av Säpo.

-Vi får titta på det när det blir aktuellt, säger Marcus Uggeldahl till oss.