Efter ett allt större motstånd mot public service även i Storbritannien, och den konservativa regeringen som lovat att se över dagens regelverk, står det nu klart att licensavgiften för BBC kommer att skrotas.

2019 rapporterade Samnytt om att den då nytillträdde premiärministern Boris Johnson ifrågasatte tv-licensen, och i en ett år gammal undersökning framgick att en majoritet av britterna inte vill betala för BBC då man anser att kanalen är partisk. Dessförinnan hade ytterligare en undersökning visat att allmänhetens förtroende för BBC rasat.

Nu meddelar den brittiska regeringen att man kommer att överge systemet med tv-licens någon gång under 2027, vilket tvingar BBC att ta fram en ny modell för dess finansiering till 2028.

Hur BBC:s finansiering ska se ut efter slopandet är oklart, men redan nu säger kulturminister Nadine Dorries att nedskärningar kan behövas för att kanalen ska kunna bli mer konkurrenskraftig.

– Dagarna då åldringar hotades med fängelsestraff och utmätningsmän knackade på dörren är över, säger Dorries.

121 000 dömda

Ytterligare en åtgärd blir att licensavgiften fryses på nuvarande nivå på 159 pund (knappt 2 000 svenska kronor) per år fram till 2024.

2018 dömdes 121 000 personer till böter för att ha undvikit avgiften. Fem stycken dömdes till fängelse.

Under de senaste två åren har en miljon brittiska hushåll sagt upp licensen.