Alldeles nyss hölls omröstningen om misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. Inför omröstningen hade SD, M, KD och V lovat att rösta bort Löfven. Den löftet hölls strax efter klockan 10 och regeringen med dess stödpartier C och L förlorade.

I torsdags stod det klart att det fanns en majoritet i Riksdagen som ville rösta bort Löfven. Detta efter att Vänsterpartiet reagerat på en utredning som pekar på att marknadshyror kan införas i Sverige. När V-ledaren Nooshi Dadgostar i torsdags meddelade att man inte längre har förtroende för Löfven lämnade SD lämnade in ett yrkande om misstroende.

SD motiverade sin misstroendeförklaring med att partiet i alla lägen vill fälla regeringen som de menar är skadlig för landet. Vänsterpartiet anslöt sig kort därefter till misstroendet, liksom M och KD.

LÄS MER: Då faller regeringen Löfven – misstroendevotum på måndag

Efter lite turer gjorde Löfven ett utspel som delvis var en eftergift till Vänsterpartiet, när han förklarade att de istället ska låta bostadsmarknadens parter förhandla om förändringar av hyressättningen. Men partiledare Nooshi Dadgostar accepterade inte förslaget utan menade att regeringen och stödpartiet C måste stryka frågan om fri hyressättning helt och hållet för att inte bli nedröstade i dagens misstroendeomröstning. Hon kallade Löfvens utspel för ”oseriöst och politisk teater för att förhala processen”.

LÄS MER: Regeringen och stödpartierna i halv reträtt om marknadshyror

I dagens omröstning som hölls strax efter klockan 10 ställdes frågan på sin spets. Med siffrorna 181 ja-röster för att fälla Löfven och 109 nej förlorade regeringspartierna S och MP tillsammans med stödpartierna C och L. Sammanlagt 51 ledamöter avstod. Därmed faller regeringen men Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar fast att man inte släpper fram något annat regeringsalternativ.

– Vänsterpartiet kommer aldrig släppa fram en högernationalistisk regering, slog Dadgostar fast i samband med omröstningen.

Nu kan följande hända: antingen utlyses ett nyval, som då troligen hålls mot sensommaren alternativt nya talmansrundor för att utse en ny, eller samma, statsminister.

Besked först efter midsommar

I en pressträff vid lunchtid på måndagen meddelade Löfven att han kommer använda en vecka för att se över situationen. Ett besked beräknas därför komma först efter midsommarhelgen.

– Regeringen har en vecka på sig att begrunda vilken väg vi ska ta. Oavsett kommer jag och mitt parti stå till förfogande om att axla ansvaret för att leda landet, säger Löfven.

LÄS ÄVEN: Löfven: ”VPK stod upp för demokratin”