Danska parlamentet, Folketinget, har nyss klubbat igenom en lag som ger utlännings- och integrationsministern, för närvarande Mattias Tesfaye (S), rätten att dra medborgarskap för ”fremmedkrigere”, vad som skulle kallas ”utländska stridande” i Sverige. Lagen kommer framförallt beröra IS-terrorister i Irak och Syrien.

Ministern kommer kunna dra in medborgarskap utan rättegång och beskedet om att deras medborgarskap blivit indraget sker via en e-tjänst. Den berörda har då fyra veckor på sig att överklaga åtgärden.

Det kommer dock finnas en möjlighet att få dispens om det finns goda grunder varför överklagan inte skett inom tidsfristen.

– Det blir så att om man själv inte kan göra det, så kommer man få möjligheten att överskrida fyraveckorsfristen, och i slutändan avgör en domare om man själv är ansvarig för att inte ha svarat inom tidsfristen, säger Tesfaye till DR Nyheder.

Ville ha ett utgångsdatum
Under första behandlingen av lagförslaget framkom det att ett flertal ville ha en så kallad ”solnedgångsklausul”. Det innebär att det finns en utgångsdatum för lagen, om den inte bekräftas igen innan sommaren 2021.

– Vi la fram ett förslag utan en solnedgångsklausul. Men vi har fått en massa remissvar från organisationer som menade att det kan va en bra idé, sa Tesfaye onsdag till Ritzau.

– Därför inarbetade jag klausulen, så att så många som möjligt kan backa upp lagförslaget. Det betyder att vi innan nästa folketingsperiod, alltså innan sommaren 2021, ska återbekräfta lagen.

– Och då är vi också i en situation där vi kan värdera hur lagen fungerat. Kanske kommer det finnas behov av att justera den, säger Tesfaye.

Danmark har ministerstyre
Till skillnad från Sverige har de flesta länder vad som här benämns som ”ministerstyre”. Det innebär att en minister har direkt makt att påverka olika beslut i detalj och direkt ingripa i myndigheternas löpande arbete. I Sverige är det inte så.

Eftersom Danmark tillåter den styresformen så har de olika ministrarna större kontroll över sina myndigheter och kan därmed ges makten att som i det här fallet besluta om indragna medborgarskap.