vndkraft-nej-tack-2
Inrikes

Klart: Politikerna körde över folket om vindkraftspark på Ripfjället

Publicerad 1/25/2021
Annons

Frågan om en vindkraftspark på Ripfjället i Malung-Sälen har varit en infekterad fråga och gick för en tid sedan till folkomröstning. En majoritet av invånarna sade nej, men politikerna meddelade att man inte tänkte respektera resultatet. På måndagen togs det formella beslutet i fullmäktige.

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om planerna på att bygga en stor vindkraftspark i det stora friluftsområdet, något som många varit motståndare till och som man menar är naturskövling samtidigt som löften som ställts ut om att kommunen ska bli självförsörjande på el visat sig inte stämma.

LÄS MER: Politiska styret i Malung-Sälen kör över folkomröstning – Ripfjället ska skövlas till vindkraftspark

Vreden blev stor när politikerna slog fast att kommuninvånarna röstat ”fel” och meddelade att man tänkte gå vidare med utbyggnaden i strid med folkomröstningsbeslutet. Det är något man kan göra då den direkt folkviljan enligt svensk lag endast är rådgivande.

Detta var i oktober. Sedan dess har många hoppats på att politikerna skulle ta reson och respektera vad invånarna sagt i frågan. Men på måndagen grusades den förhoppningen slutgiltigt då 22 fullmäktigeledamöter för S, C och L på ett extrainsatt möte sade ja till bygget av vindkraftsparken.

LÄS MER: Nej till naturödeläggande vindkraftspark om folket får bestämma

12 ledamöter från V, M och SD röstade nej. Beslutet togs efter en kort debatt under vad man hävdar var ”coronasäkrade” former i kommunens idrottshall.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons