Klartecken för böneutrop i Växjö på fredagar

1K Share

Polisen har idag gett sitt tillstånd till böneutrop för en moské i Växjö. Hädanefter kan utrop ske varje fredag med början denna vecka.

Tillståndet för böneutropen gäller från idag och ett år fram i tiden. Beslutet ska baseras på stöd av ordningslagen och Växjös allmänna lokala föreskrifter. Ljudnivån ska ej få överstiga 45 decibel inomhus och 110 decibel utomhus.

En debatt om böneutropen har pågått i ett par månader sedan Stiftelsen Växjös Muslimer ansökte om tillståndet i februari. En namninsamling med över 5000 namn har undertecknats av oroade medborgare som vill stoppa böneutropen. Bland kommentarerna skrivs bland annat att: ”Religion är privat och skall inte finnas i det offentliga rummet” att det inte är ”förenligt med den svenska traditionen” och att ”Sverige inte ska behöva anpassa sig efter Islam”.

Sedan tidigare har i Sverige en moské i Fittja och en annan i Karlskrona erhållit tillstånd till böneutrop. Under dagen kommer polisen hålla en presskonferens om beslutet i Växjö.

1K Share

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.