Ukraina borde inleda förhandlingar med Ryssland – och USA sätta press på parterna för att få dem till förhandlingsbordet. Den uppmaningen görs i en rapport som tankesmedjan America First publicerat, och som Donald Trump uppges vara ”fördelaktigt” inställd till.

Den aktuella rapporten publicerades redan i april i år, för två och en halv månad sedan, och är författad av de båda tidigare Trump-rådgivarna generallöjtnant Keith Kellogg och Fred Fleitz.

Det är dock först nu den fått medial uppmärksamhet sedan Reuters uppmärksammat rapporten, och Donald Trump uppges ha uttalat sig ”fördelaktigt” om den.

– Jag hävdar inte att han höll med om den eller höll med om varje ord i den, men vi var nöjda med den feedback vi fick, säger Fleitz efter att ha presenterat den för den tidigare presidenten.

För lite för sent

Rapporten inleds med neokonservativa resonemang om att nuvarande president Joe Biden skickat för lite vapen, för sent till Ukraina.

Om Washington snabbare och i större omfattning bifallit skickandet av Himars, Atacms, Abrams, F-16 och andra tunga vapen, så hade Ryssland inte haft någon chans att omgruppera efter de inledande förlusterna och Ukraina hade kunnat vinna kriget, påstås det.

LÄS OCKSÅ: DN-krönikör i bråk med Paasikivi: ”Otroligt oprofessionellt”

Nu har kriget emellertid nått ett dödläge, ingen av sidorna lyckas på ett avgörande sätt bryta igenom motståndarens linjer, och då är enda vägen framåt att förhandla, menar de båda före detta Trump-rådgivarna.

I en första fas bör parterna komma överens om en vapenvila. Därefter bör, enligt rapporten, fortsatt amerikanskt stöd till Ukraina villkoras med att landet går med på fredsförhandlingar med Ryssland.

Rapportförfattarna föreslår också att när väl krigandet är över, så kan Ukraina vänta ut Putin och förhandla om att återfå sitt territorium med den regim som kommer efter honom.

Sågas i Sverige

Amerika first-planen för Ukraina sågas av Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan.

– Det är bisarrt. Det är inte en plan, utan det här är en del i valkampanjen för att få Trump vald till president, säger han till Svenska dagbladet.

Han anklagar de före detta Trump-rådgivarna för att ”spela Ryssland i händerna”, och tror inte att planen kommer accepteras av vare sig Ukraina eller resten av Europa.

Paasikivi ser rapporten som en ”provballong” som lanserats för att se om den kan vinna stöd inom Republikanska partiet, eller om den kommer behöva avfärdas till förmån för rådande Ukraina-doktrin.

Trumptalesmannen Steven Cheung har påpekat att endast uttalanden från Trump eller auktoriserade medlemmar i hans kampanjstab kan ses som officiella Trump-uttalanden. De två tidigare Trump-rådgivarna ingår inte i den kretsen.

LÄS ÄVEN: Ukraina – det ständiga kriget?