På onsdagen meddelande Mark- och miljödomstolen att man beviljar tillstånd för den kontroversiella IT-jätten Google att etablera sig med ett datacenter och tillhörande reservkraftsanläggning i Horndal i Avesta kommun. Tillståndet gavs utan villkor att företaget måste börjar följa de demokratiska fri- och rättigheter som gäller i Sverige.

Frågan har stötts och blötts i fyra år och i och med Mark- och miljödomstolens beslut idag är den sista biten på plats för att det jättelika IT-företaget ska kunna påbörja bygget av en stor anläggning med serverhallar.

Enorm elslukare

Google fick ja, trots att det råder stor elbrist i landet och en anläggning av det här slaget kan sluka lika mycket el som ett helt kärnkraftverk producerar. IT-jätten får också elen nästan gratis samtidigt som de svenska hushållen har fått se elräkningarna skjuta i höjden.

Vid sidan av billig el får Google enligt beslutet också rätt att avleda vatten från Dalälven för att kyla sin servrar.

LÄS ÄVEN: Elbrist när nätjättarnas serverhallar slukar motsvarande vad hela kärnkraftverk producerar
LÄS ÄVEN: Svenska kraftnäts framtidsanalys: Blackouts och elransonering i Sverige

Fått kritik för censur

Den senaste tiden har Google fått skarp kritik för att ägna sig åt politisk censur, både i sin sökmotor och på YouTube som man också äger. I Sverige har bland annat Sverigedemokraterna krävt att företaget börjar respektera den svenska grundlagen.

Inga sådana villkor har dock funnits med under beslutsprocessen som nu lett fram till att Google kan bygga sin stora anläggning i Avesta. Däremot har Google kritiserats för att man som reservkraft inför eventuella strömavbrott tänkt använda generatorer drivna med diesel. Men företaget får nu dispens från miljökraven under en tioårsperiod.

LÄS ÄVEN: Daily Mail stämmer Google för manipulerade sökresultat
LÄS ÄVEN: Google donerar 25 miljoner euro för att strypa yttrandefriheten i Europa

Började schakta innan domstolen sagt sitt

Google var så säkra på att få ja att man föregrep beslutet och genomför sedan en tid tillbaka redan förberedande schaktarbeten på markområdet ifråga. Trots alla morötter från regering och myndigheter har Google inte helt bestämt sig för om det blir någon serverhall i Avesta.

– Från Googles sida har vi ännu inte fattat något affärsbeslut om vi ska bygga datacenter på marken, det beror helt på vilka framtida behov av datakapacitet som vi ser i Googles verksamhet i Europa, sade Joakim Larsson, kommunikationschef på Google Sverige, i en kommentar till SVT efter onsdagens domstolsutslag.

Domen kan överklagas inom tre veckor. Om det inte sker vinner den laga kraft. Tillståndet gäller sedan i tio år. Om Google inom den tidsrymden inte byggt någon anläggning måste man söka nya tillstånd.

Prognoser om arbetstillfällen tros överdrivna

De långtgående eftergifterna från Sverige för att locka hit Google har motiverats med att det ska skapa många nya arbetstillfällen i landet. Oberoende bedömare menar dock att de prognoser som presenterats är kraftigt överdrivna och att det i själva verket bli väldigt få nya jobb.