Ronneby

T.v. Massbön i parken. T.h. Ronneby. Foto: Faksimil Facebook/Henrik Sendelbach

Inrikes

Klartecken för islamisk massbön med högtalarutrop i Ronnebys folkkära brunnspark

Publicerad 7/29/2020
Annons

I Blekinge flyttar Islamiska kulturföreningen fram sina positioner och begär massbön via högtalare i ortens folkkära och anrika brunnspark. Kommunen ser inga problem med sammankomsterna eftersom de ”inte lägger någon värdering i det”.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat hur så kallade islamiska kulturföreningar uppför moskéer i allt högre takt runt om i landet. Samtidigt visar det sig nu att man även vill hålla massbön utomhus.

LÄS ÄVEN: Moskéledare nonchalerar hundratals klagande: ”Vi har religionsfrihet”

Nyligen ansökte Islamiska kulturföreningen i Ronneby om tillstånd för religiösa sammankomster i den i Brunnshallarna belägna brunnsparken. Parken som tidigare har vunnit utmärkelser som Sveriges vackraste park beskrivs som Ronnebys stolthet och största sevärdhet kan nu få massbön varje fredag fram till sista september.


Parkområdet. Foto: Faksimil Facebook

Undanhåller namn

När lokaltidningen Sydöstran rapporterar om föreningens begäran undanhåller man för läsarna vem som representerar föreningen och citeras i artikeln. Istället har tidningen publicerat anonyma citat.

En annan lokaltidning, Blekinge Läns Tidning, uppger däremot representantens namn. Ahmed Alali är styrelseledamot i Islamiska kulturföreningen och han hävdar att man vill etablera sin fredagsbön i parken för att stoppa spridning av covid-19.

Böner ska basuneras ut via högtalare

Det framgår av föreningens ansökan att de även ska basunera ut bönerna till Allah genom högtalare i parkområdet men det ska enligt Alai inte vara något som stör besökare.

– Det kommer inte vara på en hög nivå. Det är bara för att medlemmarna ska höra det som sägs, försvarar Alai högtalarutropen.

Kommunen ser inga problem

Anders Karlsson är chef vid teknik-, fritid- och kulturförvaltningen i kommunen och han ser inga problem med att massbön kan komma att eka ut bland de vanliga parkbesökarna.

– Vi lägger inga värderingar bakom vilken typ av sammankomst det är, säger Karlsson till Blekinge Läns Tidning.

Inga kvinnor syns delta

Nedan bilder från en tidigare massbön utan högtalare i parkområdet. Enligt bilderna på Facebook var det uteslutande män som deltog.

Massbön via högtalare i grönområde

I mitten av juli visade vi hur Islamiska kulturföreningen i Karlstad tidigare har hållit massbön i park. Videon nedan visar deras sammankomst och böner via högtalare.

LÄS ÄVEN: Skövde får ny moské: ”Ett steg framåt för hela samhället”

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons