Efter flera års debatt står det nu klart att det finns en politisk majoritet för språktest inom äldreomsorgen i Göteborgs stad. Testen ska införas så snabbt som möjligt.

Sedan tidigare har man redan liknande system på plats i Botkyrka, Sigtuna och Katrineholm. Men så sent som i fjol avfärdades idén om ett språktest av ansvarig förvaltning då stadens politiker efterlyste en modell för att kunna kontrollera de anställdas kunskaper i svenska.

LÄS ÄVEN: Förslag var ’främlingsfientligt’ – nu del av regeringens politik

I tjänsteutlåtandet hette det då att ett godkänt test ”inte är en garanti för att personen har tillräcklig språk- och kommunikationskompetens”. I stället ville förvaltningen satsa på en central anställningsfunktion som kunde värdera en sökandes lämplighet.

Detta ansåg dock inte politikerna dög och för en dryg månad sedan avfärdade Socialdemokraterna och Demokraterna förslaget och pekade på att Göteborg borde införa den så kallade Botkyrkamodellen. I samband med detta påpekade SD att man redan 2019 väckt frågan om språkkrav.

Nej från rödgrönrosa partier

Vänsterpartiet och Miljöpartiet liksom Feministiskt initiativ har hela tiden argumenterat emot, men då nämnden på tisdagen samlas igen finns alltså en bred majoritet för att Göteborg som första storstad inför ett sådant test.

LÄS ÄVEN: Kommun språktestar all personal inom äldreomsorgen

Nu återstår bara att avgöra vilket slags test man vill införa, tre olika sådana finns att ta ställning till, och man tror att de kan finnas på plats senast till årsskiftet.