Igår kunde Samhällsnytt avslöja att en dömd man med AFA-koppling är ledande gestalt i den vänsterextrema rörelsen Extinction Rebellion som klimatalarmisten Greta Thunberg och hennes team samlar in pengar till. Thunberg har raderat bilderna på tröjan men har inga planer på att sluta stödja Extinction Rebellion. Hon har tvärtom vid flera flera tillfällen uttryckt stöd för nätverkets uttalade ambition att begå brott, och har tidigare även själv medverkat till att blockera en väg i Stockholm.

Parliament Square, London, den 31:a oktober 2018: 15-åriga Greta Thunberg har bjudits in av den vänsterextrema rörelsen Extinction Rebellion för att hålla ett tal under parollen ”Declaration of Rebellion”, ett event som kan betraktas som en kickoff för det då blott halvår gamla nätverkets brottsturnéer.

I talet uppmanar hon till brott. ”Vi kan inte rädda världen genom att spela efter reglerna. Därför måste reglerna ändras. Allt måste ändras. Och det måste börja idag. Så till alla er därute, det är dags för civil olydnad.”. Greta avslutar med gruppens officiella motto, “it’s time to rebel” – “det är dags att göra uppror”.

Massarresteringar i kölvattnet av Gretas tal
Och uppror gör Thunbergs åhörare. För inom två veckor har polisen arresterat 22 XR-medlemmar vid en blockad där man kedjat fast sig vid marken utanför Storbritanniens energidepartement. Två dagar senare arresteras 27 demonstranter då man låtit sig limmas fast vid Downing Street nära Premiärministerns hem. Och den 17:e november grips inte mindre än 85 sympatisörer som blockerat totalt fem broar i den brittiska huvudstaden.

Samma datum låter Thunbergs mamma, operasångerskan Malena Ernman, som ett positivt budskap utannonsera på Facebook att rörelsen, vars centralgestalt alltså är Jonathan Pye som anser att mord är ett acceptabelt sätt att föra kamp på, nu kommit till Sverige, och använder dessutom deras hashtag.

Lika obekymrat som sin dotter konstaterar Ernman att ”en våg av civil olydnad har satts i rörelse”.

LÄS MER: Klimat-Gretas tröjskandal var en insamling till vänsterextremistisk brottsorganisation

Alla de tillfällen Extinction Rebellion gör sig skyldiga till brott de kommande månaderna är för många för att tas upp, oavsett om de sker i Storbritannien eller globalt. Aktionerna sprids nämligen världen över efter Declaration of Rebellion, och tycks öka i både takt och omfattning.

I april 2019 sker den hittills största aktionen då Greta återförenas med Extinct Rebellion på brittisk mark. I samband med ett tal som Tidningen Aftonbladet väljer att kalla för ”Greta-feber”, går Extinction Rebellion ut på Londons gator och blir arresterade i 1000-tal i vad som beskrivits som den största aktionen av civil olydnad någonsin i brittisk historia.

LÄS MER: Klimataktivisternas olagliga aktion urartade i vandalisering – ”Vi vill lamslå samhället”

Extinction Rebellion Sverige förbereder sig för expansion
Även här hemma i Sverige görs arresteringar med jämna mellanrum av gruppens medlemmar, i huvudsak i Stockholm och Göteborg. Men fler städer är schemalagda att drabbas. Den 24:e augusti kommer framförallt Malmös bilister att få bekanta sig med nätverket, i vad som spås bli deras största aktion hittills i Sverige.

Faktum är att vänsterorganisationen utlyst att expandera sin brottsliga verksamhet så till den grad att man på Facebook just nu efterlyser ett kontorsutrymme, varifrån man ska jobba för att ”rekrytera nya rebeller” och få dem att ”känna sig trygga” inför kommande arresteringar.

Greta hjälper aktivt till att blockera vägar
Thunberg har också själv gått så långt att hon aktivt hjälpt till gruppen i deras aktioner, då hon i november i fjol bidrog till att blockera en väg i centrala Stockholm och fotograferades sittande på en pall mitt i körfältet.

Om Extinction Rebellion är här för att stanna kan ingen säga än, men deras uttalade strategi att låta sig arresteras kan bara finansieras med hjälp av stora bidrag om det ska kunna fortgå.

Deras draghjälp från Greta Thunberg får ses som otroligt värdefullt för dem, och några tecken på att hon skulle ta avstånd ifrån dem finns inte i dagsläget.