Efter att regeringen och Sverigedemokraterna nyligen kommit överens om att sänka reduktionsplikten för bensin och diesel går klimatextremister i olika grupper ut och uppmanar till mer så kallad civil olydnad och sabotage.

Vid årsskiftet sänks reduktionsplikten, inblandningen av förnybara bränslen i bensin och diesel, från dagens nivåer på 7,8 respektive 30,5 procent till sex procent. Detta skulle ge ett avsevärt lägre pris för framför allt diesel – dock har en diskussion kring ifall det verkligen blir så uppstått.

LÄS ÄVEN: Preem hotas av bojkott efter utspel om oförändrat dieselpris

Efter beskedet är det upprört i bland annat Klimatalliansen, som ställde upp i riksdagsvalet i höstas och har före detta V- och FI-ledaren Gudrun Schyman som talesperson.

– Det är helt vansinnigt. De försöker ju drapera detta genom att säga att det är för barnfamiljernas skull. Men det här beslutet gynnar ju främst storstäder och män, de som i större grad kör bil, säger hon till Expressen.

Enligt Schyman växer en frustration ”som måste ta sig i uttryck på något sätt” och hon gör klart att man inte räds att ”reagera eller ta till fredlig civil olydnad”.

”Katastrofal situation”

Pontus Bergendahl är engagerad i de klimatextremistiska grupperna Extinction Rebellion och Återställ våtmarker, som ägnar sig åt systematiska sabotage i Sverige genom bland annat motorvägsblockader. Han har precis avtjänat ett två månader långt straff för två aktioner och är åter igen misstänkt för fler sabotage.

– Det som gör folk arga är inte avskaffandet av reduktionsplikten i sig, det är det politiska pajkastandet, lögnerna, röstfisket och total avsaknad att kunna ta ansvar i en katastrofal situation.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Preem visar hur djupa staten fungerar”

Han anser att klimatrörelsen inte gör tillräckligt.

– Det räcker inte med det vi gör, vi behöver göra det oftare. Göra aktioner gång på gång. Det är extremt viktigt med fredliga aktioner och jag uppmanar alla klimatorganisationer att ta steget från demonstrationer till civil olydnad.

Gör rätt

Caroline Andrén i Extinction Rebellion har dock en annan åsikt med hänvisning till en analys i tidskriften Nature där forskare ansåg att regeringen gör rätt som slopar reduktionsplikten, även om det är av ”fel” skäl.

– Jag litar helt enkelt på forskare som säger att biobränsle kan leda till ökade utsläpp. Om man inte tydliggör om blandning av biobränslen faktiskt har den klimatnytta man påstår att den har blir debatten förenklad och gör det svårt för folk att kunna ta korrekt ställning i frågan.

LÄS ÄVEN: SVT-reporter: Dieselpriserna är låga