På torsdagen hade klimatextremisterna i gruppen Ta tillbaka framtiden begett sig ut i Göteborgstrafiken för att stoppa trafiken. Själva menar de att deras framtid är hotad.

I tisdags förde polisen bort nio klimataktivister i Göteborgs hamn efter att de blockerat trafiken vid en demonstration utan tillstånd. På torsdagsförmiddagen var samma grupp på plats igen.

Flera klimatextremister hade satt sig ned vid infarten till Energihamnen och stoppade bland annat en tankbil. Vid 10-tiden hade polisen hunnit till platsen och lyft bort dem. Sex personer omhändertogs.

Försvarar sina liv

Alma Laudon är talesperson för Ta tillbaka framtiden.

– Vi är unga människor som ser vår framtid brinna upp på grund av att företag och fossilindustrin här i hamnen får fortsätta sin verksamhet. Det är enkelt och självklart att vara här, för att finns en direkt motsättning mellan våra liv, vår framtid och fossilindustrin, säger hon till Göteborgs-Posten.

– Vi blockerar det som förstör vår framtid och på så sätt försvarar våra liv, för det är det det handlar om. Vi unga har inte en framtid när fossilindustrin får fortsätta sin verksamhet, det handlar egentligen om det. Vår rätt att leva.

LÄS ÄVEN: Klimatextremister hindrade ambulans – SLIPPER fängelse

Brottsrubriceringen är ohörsamhet mot ordningsmakten.

– De har hållit på i flera dagar nu och fått chansen att flytta på sig vilket de gjort fram tills några dagar sedan. Det är därför polisen nu omhändertar dem och skriver anmälningar, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.