Faksimil Twitter

Utrikes

Klimatextremister vandaliserade van Goghs konst

Publicerad 10/15/2022
Annons

En av Vincent van Goghs berömda solrosmålningar blev under fredagen måltavla för två unga kvinnliga klimatextremister. Duon kastade tomatsoppa på konstverket och limmade sedan fast sina händer på väggen vid tavlan.De två greps av polis, misstänkta för skadegörelse och intrång.

I en videoupptagning av fredagens incident på Nationalgalleriet i London, skanderar en av de fastlimmade aktivisterna: ”Vad är värt mer, konst eller liv? Är det värt mer än mat? Värt mer än rättvisa? Är du mer bekymrad över skyddet av en målning eller skyddet av vår planet och människor?”

Vandalerna är medlemmar i organisationen Just Stop Oil, som genom civil olydnad försöker förmå den brittiska regeringen att stoppa investeringar i fossila bränslen. De har under våren genomfört ett antal störningsaktioner för att väcka uppmärksamhet. Bland annat klistrade medlemmar i gruppen papper över John Constables ”The Hay Wain” i samma galleri för tre månader sedan, uppger BBC.

LÄS ÄVEN: Allt fler studenter drabbas av klimatångest

”Van Goghs mest ikoniska och älskade verk”

Den 134 år gamla oljemålningen, som värderas till hisnande 920 miljoner kronor, var täckt av glas och kom därför inte till någon större skada, enligt galleriet. Aktivisterna släpptes av polisen senare samma dag.

Målningen är ett av sju verk med solrosmotiv som Van Gogh skapade 1888 och 89, varav fem visas i gallerier och museer över hela världen. Konstnären skapade dem för att dekorera sitt hus i Arles, Frankrike. Solrosmålningarna beskrivs av galleriet som ”bland Van Goghs mest ikoniska och älskade verk”.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons