klimat-facebook
Inrikes

Klimathotskritiker censureras på Facebook

Publicerad 9/7/2019
Annons

Klimatbalans är den senaste i raden av sidor med politiskt innehåll att begränsas på nätet. Det är den sociala mediejätten Facebook som härom veckan gjort så att den populära sidan som blivit känd för att granska och ifrågasätta larmrapporter om klimathot numera inte syns i flödena hos de som väljer att följa den.

Klmatbalans.org är ett ideellt initiativ vars avsikt är att publicera klimatfakta för att nyansera klimatdebatten i Sverige. Även om deras slogan är ”oberoende klimatbalans”, så har den ofrivilligt kommit att utgöra en tydlig motvikt till de larmrapporter om klimathot i etablerad massmedia som dagligen avlöser varandra. Sedan 2017 har man till allmänheten spridit vetenskapliga artiklar, dokument och forskningsrapporter från världens alla hörn som motbevisar att jorden skulle vara i fara på grund av klimatet.

– Det som är viktigt för gemene man att förstå är att de ”klimathot” som basuneras ut i mainstream-media är en stor bluff, samt att anledningen är vänsterpolitisk. Fakta är att klimatförändring orsakad av CO2 (koldioxid, Samhällsnytt anm.) är en hypotes och att det inte finns en enda vetenskaplig artikel som bevisar att den största anledningen till den lilla uppvärmning vi ser är antropogen (orsakad av mänskliga aktiviteter, Samhällsnytt anm.). Vi vill uppmana folk att läsa på så mycket som möjligt för att genomskåda lögnerna som sprids.

Responsen från folk har enligt Klimatbalans själva varit ”fantastiskt”. Nyligen firade bland annat deras Facebook-sida 12000 följare.

Gick från 5000 notifieringar till 30 inom 1 dygn
Men alla uppskattar inte Klimatbalans verksamhet. Nyligen annonserade de att just Facebook bedriver ”åsiktsdiktatur”, efter att den sociala mediajätten slutat lägga deras uppdateringar i följarnas flöde. Sedan en vecka tillbaka måste följarna således gå in på sidan för att kunna se uppdateringarna.

När Samhällsnytt pratar med representanter från Klimatbalans bekräftar man det inträffade:

– Facebook har slutat att låta våra följare få notifikationer av det material som vi publicerar, konstaterar de.

Hur märkte ni av det?

– Vi märkte det då våra trådar gick från att ha 5000 noteringar till 30 inom ett dygn.

Har ni tidigare erfarenheter av detta?

– Det har varit i två omgångar. Först en blockering, och nu denna ”avtaggning” som gör att folk inte längre ser det vi skriver om.

Massanmälningar tros vara bakomliggande orsak

Blockering som åsyftas skedde i juli. Det var efter att man publicerat en forskning från Finland med stöd från japanska forskare, som fastslog att molnen påverkar klimatet mer än koldioxid. Facebook svarade då med att stänga ned all trafik till sidan. Blockeringen upphävdes efter överklagande, men i augusti är censurangreppen alltså tillbaka i annan form.

Har ni försökt kontakta Facebook?

Ja. Efter lite trilskande avblockades vi i juli. Men problemen efter den senaste attacken består.

Vad tror ni ligger bakom dessa angrepp?

Spontant; organiserade massanmälningar av personer som ogillar oss. Men det ska vi låta vara osagt.

Vidtagit åtgärder
Men angreppen från Facebook till trots känner man sig ändå överlag optimistisk inför framtiden på Klimatbalans.

– Facebook har den senaste tiden blivit uppmärksammade på kritik mot deras censur. Och vi har garderat oss med att finnas på olika plattformar såsom Twitter, MeWe, VK och vår hemsida. Skulle det bli ohållbart att använda Facebook kommer vi koncentrera oss på de alternativen.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons