tva-biljoner
Utrikes

Klimatjournalist: Två biljarder billigt att spendera på global uppvärmning

Publicerad 7/8/2023
Annons

Två biljarder kronor – en tvåa med femton nollor efter – anser Mark Gongloff, USA:s motsvarighet till SVT:s Erika Bjerström, är en billig prislapp för skattebetalarna att slanta upp för att stoppa den globala uppvärmning han tror annars kommer att göra jorden obeboelig.

Mark Gongloff är klimatjournalist på vänsterliberala medie- och propagandajätten Bloomberg. I sin senaste opinionsartikel försöker han övertyga läsarna om att motsvarande 2 000 000 000 000 000 kronor är ”ett kap” för skattebetalarna att överlåta till politikerna spendera på åtgärder för att undvika jordens undergång i en klimatkris.

Om vi inte ger de styrande dessa pengar nu kommer det att bli ännu dyrare längre fram, siar Gongloff och kryddar varningen med att måla upp en bild där stora delar av vår planet är obeboelig. Att två biljarder är en billig prislapp motiverar han utifrån föreställningen att det handlar om att rädda hela mänskligheten från undergång.

Räknat ut summan själv

Beloppet har Gongloff själv räknat fram tillsammans med sina medarbetare på Bloomberg och skrivit in i en rapport där man utgår ifrån att koldioxidutsläppen måste ned till noll innan år 2050 för att vi ska överleva. Höga ledare i många länder som velat bräcka varandra i så kallad ”grön godhet” har deklarerat liknande föresatser, men enligt Gongloff är det ”chockerande” att dessa ännu inte från skattebetalarna konfiskerat de pengar som behövs för att förverkliga den planen.

Det som krävs, menar Gongloff, är att all fossil energi fasas ut. Bland annat måste bensin- och dieseldrivna bilar förbjudas helt och endast elbilar tillåtas. Och det som ska ersätta fossilkraften är sol och vind.

Ser katastrofen närma sig

Gongloff skriver att han tycker sig se allt värre effekter av klimatförändringarna varje dag och för sitt inre även hur fönstret för att vända utvecklingen håller på att stängas. Än så länge finns dock chansen, säger han – om vi bara öppnar plånboken och lägger upp två biljarder kronor på disken.

Argumentet i Gongloffs artikel för att det är billig prislapp är att andra aktörer har uppskattat kostnaderna för att uppnå ”netto noll” CO2-utsläpp till nästan tre biljarder och att kostnaden för att göra ingenting blir ännu högre. Det senare utgår från hypoteser om att världsekonomin kommer att krympa vartefter det blir varmare.

”Knepigt” övertyga väljarna

Bloombergs klimatjournalist medger att ”det knepiga” ligger i att övertyga väljarna om att jordens undergång står för dörren. Gongloff tror att de flesta människor, i motsats till honom själv, inte förstår konceptet ”uppskjuten belöning” och därför inte vill betala den begärda summan för att åtgärda något som ligger en bit in i framtiden, som ”lönar sig på sikt”.

Det här är något som andra klimatalarmister också har konstaterat och definierat som ett problem. Den lösning som föreslås från grönt politiskt håll, även Miljöpartiet i Sverige, är att de som vet bättre än folk i allmänhet avskaffar demokratin och helt enkelt tvingar på medborgarna den politik som idag renderar MP ett stöd nedanför riksdagsspärren.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons