per bolund

Faksimil Youtube

Inrikes

Klimatministern har klimatångest – råder likasinnade gå med i MP

Publicerad 7/23/2021
Annons

I en intervju med Svenska Dagbladet säger sig miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) vara orolig för sommarens värme och översvämningar i bland annat Tyskland, områden där översvämningar varit vanligt förekommande under århundradena. De svenskar som liksom honom själv lider av så kallad klimatångest uppmanar han till aktion.

– Det är väldigt tydligt att klimatförändringarna är här, säger Per Bolund när han tillsammans med flera ministerkollegor möter pressen för att berätta om regeringens arbete.

Bolund anser att Sverige inte gjort tillräckligt för att bekämpa den påstådda klimatkrisen. Fler politiska åtgärder krävs och det största politiska hotet menar han är ”rädslan för att de beslut som vi behöver fatta ska väcka ilska och motstånd, och att man därför inte vågar fatta de besluten”.

LÄS ÄVEN: Greta upprörd efter översvämningarna – anklagar makthavare för dödsfall

– Det är klart att människor är glada när det är fint väder och jag tycker att man ska njuta av sol och sommar. Samtidigt vet jag att många svenskar bär på en oro för framtiden, inte minst barn och unga. Det är sorgligt.

Klimatångest

Klimatministern säger sig själv lida av klimatångest och pekar ut politiskt engagemang som en medicin.

– Det vet vi från miljöpsykologin att om man har klimatångest så är att agera för miljön ett sätt att lindra den.

Man kan göra ett inlägg på sociala medier, lägger han till.

MP-kamp med spärren

Sedan en tid tillbaka klarar Miljöpartiet ofta inte att nå upp till riksdagens fyraprocentsspärr, något man har gemensamt med Liberalerna. Således tyder mycket på att partiet vid ett val i dag inte skulle behålla platsen i riksdagen.

Ett av de senaste exemplen är Novus mätning som publicerades den 29 juni – i denna fick Miljöpartiet 3,5 procent av rösterna.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons