Grannar såg hur knarkarparet Christoffer och Cathrine brutalt sparkade och på andra sätt brutalt misshandlade sin hund Hugo när den inte orkade gå och hur de därefter släpade den liggande hunden i strypkoppel uppför trapporna till sin lägenhet. Nu åtalas de för djurplågeri.

24-årige Christoffer Fransson och 38-åriga Cathrine Johansson på Bokelundagatan 1 A i Skånes Fagerhult i Örkelljunga kommun har en lång historik av småbrott och drogmissbruk med ett otal domar i belastningsregistret. Nu ställs de åter inför rätta, denna gång för djurplågeri.

Det var i februari som grannar såg hur knarkarparet gav sig på sin hund Hugo som var så undernärd och vanvårdad att han inte längre orkade gå utan föll ihop på marken. I stället för att hjälpa djuret utdelades hårda sparkar mot dess kropp för att förmå det att resa på sig.

När det inte hjälpte släpade Christoffer och Cathrine helt sonika den liggande hunden i kopplet över marken och sedan uppför trapporna till sin bostad. Kopplet var av så kallt strypslag och veterinär kunde senare konstatera att djuret fått sin syretillförsel tilltäppt under släpandet.

Bild: Polisen

Grannarna kontaktade polisen som gjorde hembesök hos paret. I ett hörn låg den undernärda, svaga, sjuka och nu också svårt misshandlade hunden i avsvimmad och skakade med blåmärken över hela kroppen och blodsprängda ögonvitor.

Hugo fördes till veterinär som tvingades konstatera att han var för illa däran för att räddas till livet och måste avlivas. Undersökningen visade att hunden vanvårdats och lidit under lång tid och var både undernärd och uttorkad i brist på mat och vatten.

Polisen omhändertog också en annan hund och en katt i Christoffers och Cathrines hem. Paret förnekar dock brott och hävdar i stället att man försökt kurera Hugo med huskurer.

Bild: Polisen.

Polisens bilder från husrannsakan visar ett hem i fullständig oreda och kaos. I ett av rummen anträffades en skylt med texten ”All You Need Is Love” – något som hunden Hugo inte fick uppleva från husse Christoffer och matte Cathrine.

Blir oftast bara böter

Djurplågeri av det här slaget ger oftast endast böter som påföljd. Då bötesbeloppet sätts utifrån den dömdes inkomster blir det för antisociala element som Christoffer och Catherine inte många kronor man döms att betala

Ett utskottsförslag i riksdagen från tidigare i år föreslå dock en skärpning av påföljderna så att fängelse oftare kan utdömas. Man vill också att straffskalan utvidgas så att det i stället för dagens högst två års fängelse ska bli möjligt att utdöma frihetsberövande påföljder upp till fyra år.