Faksimil Youtube

Inrikes

Knarkhandel ska uppvärderas i svensk BNP

Publicerad 5/15/2021
Annons

Sedan den franska polisen lyckades knäcka Encrochat har polisen här hemma upptäckt att den svenska knarkhandeln är betydligt mer omfattande än man tidigare trott. Analyser beskriver en tio gånger så stor marknad som tidigare uppskattningar. Nu kan det få betydelse för Sveriges BNP-beräkningar.

Enligt polisens analys smugglas knark värt motsvarande 15 miljarder kronor till Sverige varje år. Pengarna tvättas sedan vita med hjälp av insiders på banker och växlingskontor, uppger SR.

Enligt EU:s regler ska beräkning av BNP inkludera värdet av all produktion av varor och tjänster i landet, även de ”svarta siffrorna”, däribland knarkhandel. Hittills har den beräknade knarkhandeln stått för mindre 0,1 procent av Sveriges BNP, något som nu väntas stiga rejält då SCB ska se över beräkningarna så att de bättre speglar verkligheten. År 2024 är nästa gång som SCB gör en översyn av beräkningarna.

– Det här är faktiskt något vi tänkte att vi skulle ägna lite tid åt. Målet med att uppskatta BNP så väl som möjligt är att få ett korrekt mått på den svenska ekonomins storlek. Det har också betydelse i jämförelsen med andra länder och till exempel EU-ländernas medlemsavgifter, säger Helena Kaplan, chef för avdelningen för nationalräkenskaper på Statistiska centralbyrån (SCB), till SR.

LÄS ÄVEN: Spansk polis sprängde knarkliga – en av ledarna svensk medborgare

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
581Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons