danderyd-tvilling-ny-83773
Inrikes

Knarkläkaren får jobba kvar på Danderyds sjukhus

Publicerad 5/3/2021
Annons

Trots flera stora skandaler som fick de andra inblandade läkarna att sluta fortsätter knarkläkaren med starka politiska kopplingar i ryggen att åtnjuta förtroende från sjukhuset. Idag meddelar Danderyds sjukhus att Ebba Jernbeck kommer att arbeta kvar.

Samnytt har i flera omgångar avslöjat att läkaren Ebba Jernbeck hånade och hängde ut namngivna patienter i en gruppchatt på Instagram med flera andra läkare – genom att kopiera deras patientjournaler. Däribland hånade hon en namngiven cancersjuk patient – vars sjukdom hon verkar ha missat trots flera besök från patienten. Efter avslöjandet fick de andra läkare som deltog i gruppchatten sluta – men Ebba Jernbeck fortsatte arbeta kvar på kirurgavdelningen på Danderyds sjukhus.

LÄS MER: Läkarna hånar och hänger ut sina patienter i chatt

När Samnytt intervjuade sjukhusets presschef Bernd Schmitz om anledningen till varför Jernbeck anses vara lämplig att fortsätta arbeta med patienter vägrade han att dementera att inga politiska påtryckningar förekom. Ebba Jernbecks mor Isabella Hökmark har samtidigt förtroendeuppdrag som ledamot i etikprövningsnämnden i Region Stockholm – som har ett moderat styre under ledning av Irene Svenonius.

LÄS MER: Moderatpolitikers dotter hånade cancersjuk i gruppchatt – får jobba kvar som läkare

I ett nytt avslöjande kunde Samnytt rapportera hur Jernbeck skröt om droganvändning på sociala medier. En kort tid efter det gick hon till jobbet som läkare på vårdbolaget Tiohundra – innan den eventuella drogen hunnit rensas från kroppen. Det har även upptäckts att riksdagsledamoten Mikael Strandmans sjukdomshistoria blev uthängd i gruppchatten – trots att han aldrig träffade de aktuella läkarna. Enligt honom letade de upp hans patientuppgifter i det gemensamma journalsystemet i vårdbolaget Tiohundra där de för tillfället arbetade. Även denna gång drogs en utredning igång av Danderyds sjukhus. Under tiden blev Jernbeck avstängd från sin tjänst.

LÄS MER: Riksdagsledamot Mikael Strandman blev uthängd av knarkläkaren: ”Som SD-politiker är du fritt villebråd”

Idag meddelade dock Danderyds sjukhus presschef Bernd Schmitz att Jernbeck – trots skandalerna – kommer att arbeta kvar på sjukhuset:

”Verksamheten meddelar att utredningen är avslutad och att Danderyds sjukhus har fortsatt förtroende för läkaren i fråga.”

LÄS MER: Kirurg på Danderyds sjukhus: ”Ångesten när man röker gräs och väntar på effekten”

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
587Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons