torsbergagymnasiet-dom
Inrikes

Knarkpåverkad knivman på skola i Bollnäs slipper fängelse och utvisning

Publicerad 1/23/2019
Annons

En dag i november begav sig den 21-årige afghanske medborgaren Habib Hosseini i drogpåverkat tillstånd till Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Avsikten var inte att studera utan att knivhota och vandalisera. Polisen tvingades dra sina tjänstevapen innan man fick stopp på Habib. Hudiksvalls tingsrätt menar att Habib mår psykiskt dåligt och därför endast ska dömas till vård. Han får också stanna i Sverige.

Under dramat på Torsbergsgymnasiet kastade Habib stenar genom skolbyggnadernas fönster, hotade elever och sedan även utryckande poliser med kniv. Han tog sig in i skolans komvux-del men lyckades inte ta sig vidare in i ungdomsgymnasiet eftersom skämda elever och lärare barrikaderade dörrarna dit medan Habib högg med kniven från andra sidan.

Händelserna utlöste stor dramatik på skolan innan polisen till sist med dragna tjänstevapen kunde gripa Habib. Han anhölls och häktades senare och på tisdagen föll dom i Hudiksvalls tingsrätt.

LÄS MER: Knivman gick till attack mot skola – polisen tvingades dra tjänstevapen

Motivet till gymnasiebesöket var enligt Habib att protestera mot att han blivit relegerad från Komvux där han tidigare varit inskriven som studerande. Med hjälp av kniven skulle han övertala skolledningen om att häva relegeringsbeslutet. Det framgår inte av domen huruvida studierna är kopplade till Habibs uppehållstillstånd genom den så kallade gymnasielagen.

Enligt en psykiater lider Habib av någon form av psykisk störning och bör därför vårdas i stället för att fängslas. Vilken störning det rör sig om är emellertid sekretessbelagt och kan inte utläsas av domen.

Tingsrätten gick på psykiaterns linje i fråga om påföljd. Man anser inte heller att Habib ska utvisas ur landet. Såvitt kan utläsas av rättshandlingarna har åklagaren inte yrkat på detta.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1019”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons