Italien

T.h. Ousseynou Sy. Foto: Italienska polisen

Utrikes

Senegales som tog 51 barn gisslan kan åtalas för terroristbrott

Publicerad 3/22/2019
Annons

På onsdagen satte 47-årige senegalesen Ousseynou Sy skräck i 51 barn som befann sig i en skolbuss i den italienska staden Milano. Sy knivhotade barnen och sade att de skulle dö i en hämndaktion mot den italienska regeringens nya migrationspolitik. Samhällsnytt rapporterade om fallet i onsdags, samma dag då dådet skedde, nu har dock fler detaljer framkommit.

Senegalesen som arbetar som busschaufför uppges ha kört runt bussen i en timme samtidigt som han högljutt kritiserade Italiens strama migrationspolitik och inrikesminister Matteo Salvini som han menar innebär att människor dör i Afrika och på Medelhavet, rapporterar Euronews.

LÄS MER: Satte eld på buss full med barn: ”Jag ska utföra en massaker”

Polisens talesman Marco Palmieri återberättade att mannen bland annat skrikit: ”Stoppa dödandet på havet. Jag kommer att genomföra en massaker”. Nu hyllas egyptiern Rami Shehata som hjälte i Italien för att han lyckades gömma sin mobiltelefon och larma polisen under busskapningen. Italien planerar att tilldela Shehata medborgarskap för att visa tacksamhet för hans mod.

– Det var ett mirakel att barnen överlevde och det måste vi tacka poliserna för, säger Milanos chefsåklagare Fransesco Greco.

Sy är nu misstänkt för kidnappning, försök till massmord, anlagd brand och våld mot tjänsteman i samband med gripandet. Han kan även kan komma att åtalas för terroristbrott.

Sy tände eld på bussen i samband med polisingripandet.

Ett barn från bussen berättar att mannen samlade in barnens mobiltelefoner och sedan hällde bensin på bussgolvet.

Fyllde bensindunk
Sy fångades innan busskapningen av en övervakningskamera när han iförd plasthandskar fyllde en dunk med bensin.

Den italienska journalisten Alessandra Bocchi skriver på Twitter att åklagaren ska ha funnit ett videoklipp i vilket Sy uppmanar fler afrikaner att ”resa sig” och straffa Europa för en oacceptabel migrationspolitik.

Salvini: Färre dödsfall på Medelhavet
Italiens inrikesminister har kommenterat Sys kritik mot regeringen som han menar orsakar dödsfall på Medelhavet eftersom man nu inte längre tar hand om båtmigranter som lämnar den afrikanska kontinenten.

Salvini avvisar kritiken och hävdar att hans politik har minskat antalet dödsfall på Medelhavet med 90 procent eftersom det numera avgår färre migrantbåtar än tidigare.

Samtidigt klargjorde Salvini även att man kommer återkalla Sys italienska medborgarskap om han döms för terroristbrott.

LÄS ÄVEN: Salvini-metoden fungerar visar siffror från EU:s gränsbyrå

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
843Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons