Kalixmain

David Bjur och Alexander Voulikainen/Gillestuga där tortyren skedde. Foto: Polisen

Inrikes

Knivhögg Anton och brände sedan såren med gasolbrännare – omtanke, menar hovrätten som sänker straffet

Publicerad 12/10/2018
Annons

Under nio timmar torterade David Bjur och Alexander Vuolikainen Anton Olsson. Bland annat punkterade de hans lunga med en kniv, bröt ett finger med en polygrip och brände över 30% av kroppen med gasolbrännare och kniv. Nu menar Hovrätten i Övre Norrland att de två visade omtanke för Olsson genom att ”stänga” såret till lungan med en gasolbrännare och sänker straffet för brottet.

Den 24-åriga Anton Olsson hade känt David Bjur från Kalix i fyra månader och uppfattade honom som sin vän. Vid ett tidigare tillfälle ska David ha sagt till Anton att han ville tortera honom samt att han är en psykopat. Då trodde Anton att det var ett skämt.

Den 5 maj skulle kompisarna festa och därför övernattade Anton hos Bjur dagen innan. På morgonen skulle en annan vän till Bjur komma – Alexander Voulikainen. Tidigare dömdes de två till ungdomstjänst för att tillsammans ha anlagt en brand i ett skyddsrum, krossat fönster på en skola och förstört en återvinningscontainer.

Voulikainen har träffat Anton tidigare bara en gång enligt domstolshandlingar. Medan han var på väg till Bjur skickade han ett sms till honom med ordet ”Mobboffret”.

Enligt David Bjur kände han sig kränkt av att Anton duschat hos honom utan att fråga om lov.

Tortyren inleddes på övervåningen i Bjurs villa vars föräldrar var på semester. Både Bjur och Vuolikainen började utan någon förvarning att slå Anton. De sparkade honom i ansiktet med fotbollssparkar.  Ur domen:

”Alexander sa då till honom att han skulle kyssa Davids hand och fot eftersom han skadat den. Han ville inte men kysste Davids hand och fot. Alexander och David skrattade. Alexander fortsatte slå honom med tillhyggen och tog fram ett plastpåse som Alexander satte över hans huvud. Det var en ICA-påse som han inte kunde se genom. Alexander slog honom på läppen och han förde då upp sina armar för att skydda sig. Han kunde inte se slagen utdelas. Alexander sa åt honom att ta ner armarna. Hans läpp sprack två gånger till följd av slagen. Alexander tog därefter av påsen och en mängd blod föll ut på golvet. David log och verkade tycka att det var roligt.”

Misshandeln fortsatte med nya tillhyggen – ett brytjärn och en knivvässare. David Bjur tog också fram en kniv:

”David höll kniven framför honom och pendlade kniven mellan tummen och pekfingret. Därefter knivhögg David honom fyra gånder i benet. Huggen tog mot lårmuskeln och det lät metalliskt. David verkade road efter att denne högg honom med kniven.”

Samtidigt verkade Voulikainen fundera på något. Han tog Bjurs kniv och sa att han ville ”testa en sak”. Därefter gick han ner på knä och förde sin hand ned till Antons vänstra revben – och stack kniven in i lungan. Enligt Antons förhör räknade Voulikainen revbenen med handen. Anton kände hur lungsäcken ”poppade till”. Efter 10-15 sekunder bad Voulikainen honom att ta ett djupt andetag. Det kom luftbubblor ur såret. I samband med detta ska Voulikainen ha sagt:

”Det är första gången jag har punkterat en lunga”

För att stoppa blödningen har Bjur och Voulikainen ”stängt” såret genom att bränna det med hjälp av en varm kniv och en gasolbrännare. De ledde Anton ner i källaren och sa åt honom att tvätta sig. Anton hade en stark dödsångest och trodde att syftet med att leda honom till källaren var att döda honom. Han ville inte stanna i duschen för länge eftersom det är lättare att göra kakel rent från blod.

Men Voulikainen sa åt honom att gå tillbaka till duschen och lägga sig. Ur domen:

” Han gjorde som han blev tillsagd och la sig i fosterställning på vänster sida. Han låg i duschen och var rädd. Alexander tog fram en handduk som låg på bänkarna intill duschen. Alexander sa att han ville göra en sak till. Alexander sa åt honom att han skulle lägga en handduk över ansiktet och att Alexander skulle döda honom om han tog bort den. Han minns att ljummet vatten började spola. Det var svårt att vara stilla och han fick kämpa mot instinkten. Han försökte hela tiden hålla axlarna mot golvet eftersom hans liv stod på spel. Han upplevde den första skendränkningen som värst.”

Samtidigt spelade Vuolikainen in händelseförloppet på sin mobil – vilket senare blev ett viktigt bevis för åklagarsidan. Någon gång under skendränkningen började de kissa på Antons ansikte för att ytterligare förnedra honom.

De bådas berättelser bekräftar i stort sett Antons version av händelseförloppet. Någon gång under andra skendränkningen började Antons kropp skaka okontrollerat – antagligen på grund av kombinationen av punkterad lunga och vatten i lungorna. Medan han låg med handduken på ansiktet slog Bjur honom med en skiftnyckel mot ansiktet.

När filmen med tortyren spelades upp i rättssalen förmådde inte Anton att titta på den och var tvungen att lämna salen.

Efter skendränkningarna och slagen sa Bjur och Vuolikainen åt honom att städa i källaren medan de gick ut. När de var tillbaka ville de ”testa” en sak till. De lade en presenning på golvet och ställde en stol på den. Stolen klädde de med en sopsäck. Deras plan var att hänga upp Anton och tejpa fast honom i ett rör i taket så att de skulle kunna slå honom som en slagpåse. De sa åt honom att han måste hålla sig uppe så att röret inte skulle gå sönder.

När Anton svarade att han inte skulle orka det satte de honom på stolen, tog fram en skiftnyckel och ett brynjärn igen och började slå honom med dem på halsen, benen och kroppen. Ur domen:

”Han kommer ihåg att han drabbades av andnöd och att han hyperventilerad mycket. ALexander och David gick därefter upp från källaren och lämnade honom ensam. Han såg en spruta och tänkte att han skulle ge sig själv en hjärtattack genom att spruta in en luftbubbla i kroppen. Han gick runt i källaren och tänkte på att fly och skrika på hjälp, men kom fram till att det skulle göra det hela värre. Hans främsta tanke var att göra slut på sitt liv, inte att fly.”

Snart kom plågoandarna tillbaka och tejpade fast honom vid stolen. Med sig hade de en gasolbrännare och en kniv. De värmde upp knivbladet med gasolvärmaren tills kniven ”brann”. Kniven var helt röd. Vuolikainen brände honom med kniven på halsen, vänster arm, vaderna och bröstvårtan. När Vuolikainen brände honom stod Bjur bakom och skrattade. Voulikainen gapskrattade tillbaka.

David tog över och brände bort han bröstvårta. Efter det tog de en rökpaus. 15-20 minuter senare kom de tillbaka och fortsatte att bränna honom. Ur domen:

”David höll gasolbrännaren mot hans mage, varpå Anton flyttade sig och ramlade och inte kunde ta sig upp igen eftersom hans händer var bakbundna. Alexander sa då att ”du har trettio sekunde på att ta dig upp själv annars skär jag halsen av dig.” David skrattade under hela händelseförloppet.

Efter att de bränt honom stod Alexander och David i trappuppgången och släppte in luft och vädrade eftersom det luktade bränt. Bränt kött har en distinkt lukt och det stank.”

Ur rättsmedicinskt intyg:

”Handflatestort område över höger bröstårta är helt bortbränt, det är en fullhudsbrännskada som kräver delhudstransplantat för att täcka området. På höger ben föreligger en fullhudsskada där huden är helt bortbränd, som också behöves delhudstäckas.”

Efter tortyren med gasolbrännare har Anton bara fragmentariska minnen. Någon har tagit honom till Kalixälven där han lämnades kvar. En förbipasserande hittade honom några timmar senare i ett livshotande tillstånd. Anton var livsfarligt nedkyld – förutom en punkterad lunga som i sig var en livshotande skada.

När han vaknade på akuten ville han först inte prata med polisen eftersom han var rädd att Bjur och Vuolikainen i så fall skulle skada hans lillebror, men så småningom kunde hans mor ta reda på vilka som var gärningsmännen. Voulikainen och Bjur greps av polisen, men varken i polisförhör eller i rättssalen kunde ge några förklaringar till den fruktansvärda tortyr som de utsatt Anton för. Enligt vittnesförhör sade de att Anton ”egentligen inte hade gjort dem något”, men att de ville döda honom ändå.

Tingsrätten dömde den 21-årige David Bjur till 12 års fängelse för ett försök till mord. Den 19-årige Alexander Vuolikainen dömdes för detsamma till 8 år och 6 månaders fängelse med hänvisning till hans unga ålder. Hovrätten för Övre Norrland har dock ogillat domen och menar att det handlar endast om synnerligen grov misshandel och inte om ett mordförsök.

Vuolikainen skrev meddelanden till sin bror under den aktuella dagen. Han skrev bland annat ”Vad ska vi göra. Dra ut han i skog och lämna lr” och ”Jag vill smasha sönder denna horunge mer”. Men detta har mindre betydelse enligt hovrätten mot det faktum att duon brände igen såret på bröstet som orsakats av knivsticket i syfte att stoppa blödningen. I hovrättens mening vidtog de därmed åtgärder ”i syfte att begränsa skadorna”. Efter detta fortsatte misshandeln och tortyren i nio timmar.

Hovrätten har sänkt straffet till 7 respektive 4 år och 6 månader i fängelse. Enligt gällande lagstiftning kommer de att friges efter två tredjedelar av straffet.

Domen i sin helhet och polisens förundersökningsprotokoll kan laddas ned och läsas på följande länkar: DOM B850-18 och Haparanda TR B 343-18 Aktbil 184_maskad

Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
553Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons